Städtips

Städa med bikarbonat - effektivt och miljövänligt

Bikarbonat har fantastiskt många användningsområden och är perfekt att använda i städningen av hemmet. Läs våra tips om hur du bäst använder bikarbonat!

Alla våra bästa rengöringstips innehåller bikarbonat då det både är enkelt att använda och ett bra, miljövänligt alternativ till kemiska produkter. Det kan användas vid städning, bland annat för att få bort dåligt lukt, avlägsna envisa fläckar, rensa avloppet och för att göra rent uteplatsen. Användningsområdena är många när du städar med bikarbonat och tillsammans med ättika eller vinäger har du allt du behöver för att få ett skinande rent hem.

Vad är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver?

Kolsyra är en kemisk förening som innehåller salter som kallas för karbonater, där just bikarbonatet är ett av kolsyrans natriumsalter. När det är i helt ren form är det ett vitt pulver, det vi köper i affären. Bikarbonatet består enbart av natriumbikarbonat medan bakpulver innehåller natriumbikarbonat, sura fosfater och stärkelse. När det gäller bakning är bakpulver oftast det bättre alternativet. Det eftersom bikarbonatet endast passar om bakverket eller brödet innehåller någon sur produkt, som till exempel filmjölk eller citron. Till städning är dock bikarbonat bättre eftersom det är mer effektivt och en renare produkt.

SE - Blogg - Städa med bikarbonat

Städa med bikarbonat i kök och badrum

Det är väldigt bra att städa med bikarbonat i köket och badrummet. Bikarbonat fungerar väldigt bra för att rensa avlopp, ta bort dålig lukt och för att göra rent diskmaskinen som kan samla på sig kalkavlagringar, matrester och smuts.

Rensa avlopp med bikarbonat

Bikarbonat fungerar bra för att få bort stopp i avloppet. Är det vatten kvar i vasken så ska det tömmas innan du sätter igång. Du kan skopa ur det med en kopp och hälla över det i en kastrull. Häll ner 1 dl bikarbonat i avloppet och häll sedan på ½ dl ättika eller vinäger och låt det verka i fem till tio minuter. Använd sedan riktigt varmt vatten för att se om det rinner ner. Är det fortfarande lite stopp kan du använda en vaskrensare för att få bort det sista. Det går även bra att blanda bikarbonatet med salt för extra stark effekt.

Få bort dålig lukt i avlopp med bikarbonat

Inför semestern är det bra att hälla ner lite bikarbonat i avloppen innan du åker. På så sätt förebygger du dålig lukt och kan komma tillbaka till ett hem som inte luktar illa. När du kommer hem är det bara att spola igenom avloppen med vatten.

Avlägsna dålig lukt i kylskåpet med bikarbonat

För att få bort dålig lukt ur kylskåpet måste du först tömma det från alla livsmedel som finns däri. Sedan blandar du några matskedar bikarbonat med lite vatten och använder det tillsammans med en trasa för att torka ur kylen.

Bikarbonatet gör rent kylen samtidigt som de suger upp den dåliga lukten. När du är klar och har ställt tillbaka dina livsmedel i kylen kan du ställa in en skål med enbart pulvret för att undvika dålig lukt. Visste du att vi på Freska erbjuder 30 minuter invändig städning av ditt kylskåp?

Rengöra ugnen med bikarbonat

Att göra rent ugnen behöver inte alls vara så svårt eller tidskrävande som det kan verka. Gör en bikarbonatpasta med lika delar bikarbonat och salt som du blandar ut med lite vatten tills det blir en pasta. Smeta ut bikarbonatpastan i ugnen och värm den sedan till 200 grader medan du fortfarande har luckan lite öppen. Sedan stänger du av ugnen och låter den svalna innan du torkar ur den med en fuktig trasa.

Rengöra grillgaller med bikarbonat

Sommarens grillfester innebär även ett smutsigt grillgaller, för att göra rent det på bästa sätt blandar du bikarbonatet med vatten till en pasta. Gnugga sedan in pastan på grillgallret och låt det torka. När det är torrt så gnuggar du gallret med en svamp, trasa eller borste så kommer all smuts att ramla av lätt. Skölj sedan gallret med vatten och låt torka innan du använder det igen.

Bikarbonat mot missfärgat porslin

Det är vanligt att såväl kaffekoppar som tekoppar blir missfärgade med tiden. Lyckligtvis är det väldigt enkelt att få bort. Blanda ut 1 dl pulver med hett vatten i din diskho, lägg ner porslinet som är missfärgat i ungefär 30 minuter och diska sedan som vanligt.

Rengöra diskmaskinen med bikarbonat

Då och då måste du ta bort kalkavlagringar, smuts och unken lukt från din diskmaskin så att din disk blir ren när den diskas. En smutsig maskin kan inte ge en ren disk.

Börja med att ta bort matrester från silen, gör rent spolarmarna, ta ut lösa delar och torka av maskinens insida med en trasa. Sedan strör du ut en matsked bikarbonat och en dl ättika i den tomma maskinen och kör igång ett diskprogram. Vill du fräscha upp din diskmaskin ännu mer kan du lägga till en halv citron och trycka fast den där du sätter ner tallrikar.

Rengöra badrummet med bikarbonat

Blanda ut 1 dl av bikarbonatpulvret i en hink med varmt vatten och använd det för att torka av alla ytor i ditt badrum med en trasa. Du kan även använda pulvret för att göra rent missfärgningar och avlagringar i toastolen. Börja med att spola toaletten så att insidan inte är torr. Pudra sedan hela insidan av toaletten och låt det verka i minst en timme men gärna längre. Låt stå över natten vid svåra fläckar så det får tid att verka ordentligt. Blanda sedan lite ättika med vatten i en kanna eller en sprayflaska och häll/spraya över bikarbonatet. Det kommer då att börja fräsa och bubbla. Skura sedan toaletten med toaborsten som vanligt.

Tycker du att det är tråkigt med städning eller inte riktigt har tid för det hjälper vi på Freska gärna till med att göra ditt hem skinande rent. Hos oss kan du boka en ordentlig städning av hela din bostad och du kan även lägga till extra tjänster som exempelvis invändig rengöring av sopsorteringsskåp.

Rengöring med bikarbonat i vardagsrum och sovrum

Det är inte bara badrum och kök som kan göras rent med bikarbonatet, det fungerar även utmärkt för att göra rent möbler, tyg och för att få bort envisa fläckar.

Rengöra möbler med bikarbonat

Har du en gammal trämöbel som börjar lukta lite unket? Det är lätt fixat med hjälp av bikarbonat. Pudra pulvret på hyllplanen och i lådorna och låt det sedan vara i några dagar. Sedan dammsuger du bort pulvret och den unkna lukten är borta. Precis som i kylskåpet kan du också ställa en skål med lite bikarbonat i din möbel så att all lukt försvinner.

Få bort märken och streck på väggen

Du kanske har flyttat en möbel som lämnat märken på väggen eller så kanske ditt barn har tagit sig konstnärliga friheter och använt väggen som målarduk. Oavsett hur märket uppkom så är det inte svårt att få bort. Ta en fuktig trasa och doppa den i bikarbonat, gnugga sedan försiktigt på märket så kommer du se att det börjar försvinna. När märket är helt borta torkar du med en ren, fuktig trasa och avslutar sedan med en torr så att det inte blir kvar någon fukt på väggen.

Rengöra matta med ättika och bikarbonat

Om du bara behöver fräscha upp din matta kan du dammsuga den och sedan pudra över bikarbonat. Låt det verka i minst 20 minuter, gärna mer. Dammsug sedan mattan igen och du kommer att märka hur mycket bättre den luktar. Är det så att du har fått en fläck på mattan kan du fukta fläcken med en trasa och sedan strö över pulvret. Sedan sprayar du en blandning av ättika och vatten på fläcken, som gör att det kommer att bubbla och fräsa. Efter ungefär 10 minuter gnuggar du på fläcken med en fuktig trasa och den kommer att gå bort hur lätt som helst. Om mattan är stor och du inte kan hänga ut den så kan du torka den våta fläcken med en hårfön.

Bikarbonat för rengöring av madrass

Våra madrasser kan bli ofräscha med tiden så det är bra att fräscha upp dem emellanåt. Här gör du på samma sätt som med mattan, du tar bort alla sängkläder, dammsuger sängen och strör sedan på bikarbonat. Låt det verka i minst 20 minuter och dammsug sedan igen. Har du fått en fläck på din madrass kan du ta bort den på samma sätt som du tar bort en fläck på mattan.

Bikarbonat mot kattkiss och hundkiss

Ibland är olyckan framme och du får en kissfläck på din madrass. Som tur är så är det enkelt att ta bort kissfläckar med bikarbonat. Dessutom fungerar det både för nya och intorkade fläckar. Om det är en ny fläck ska du först och främst torka upp så mycket vätska du kan med hjälp av en handduk. Strö sedan över ett rikligt lager av bikarbonatet och låt det verka i några timmar. Samla sedan upp det mesta av pulvret och dammsug bort det sista. Vädra sedan madrassen utomhus om du kan, om inte så kan du torka fläcken med en hårfön.

Är det så att kissfläcken redan hunnit torka in blandar du en bikarbonatpasta med hälften bikarbonat och hälften vatten. Gnugga sedan in pastan på fläcken med en trasa och låt det verka i minst en timme. Samla sedan upp överflödigt bikarbonat och dammsug upp det sista. Du kan behöva upprepa processen om fläcken är stor.

Dammsugare som luktar illa

Om din dammsugare börjat lukta illa kan du enkelt lösa det med hjälp av bikarbonatet. Strö bara ut lite av bikarbonatet på golvet och dammsug upp det så försvinner den dåliga lukten. Om du har en påslös dammsugare ska du dock inte använda dig av den här metoden.

Tvätta med bikarbonat

Visste du att bikarbonatet även fungerar utmärkt för att fräscha upp dina vita kläder och för att göra rent dina skor? Dessutom kan du, precis som med diskmaskinen, använda det för att göra rent insidan av din tvättmaskin.

Bleka kläder med bikarbonat

Behöver du fräscha upp dina vita T-shirts, sommarlinnen eller kökshanddukar? Tillsätt 1 dl bikarbonat till ditt vanliga tvättmedel nästa gång du tvättar så kommer dina plagg se vitare och fräschare ut igen.

Få bort dålig lukt och fläckar i kläder med bikarbonat

Visste du att du kan byta ut ditt sköljmedel mot bikarbonat? Häll 1 dl pulver i sköljmedelsfacket för att få en mjuk tvätt som inte luktar illa. Om du har fått en fläck på ett klädesplagg eller kanske bordsduken så kan du testa att gnugga försiktigt på fläcken med en fuktig trasa som du har doppat i pulvret. Skölj sedan bort bikarbonatet från trasan och fortsätt att torka bort de pulverrester som blir kvar. Du kan behöva göra det här några omgångar för att allt ska gå bort. Sista omgången så torkar du med en torr trasa för att även få bort så mycket fukt som möjligt. Är plagget eller duken ömtåligt så kan du testa på insidan eller i ett hörn först.

Bikarbonat för skor

Skor har en tendens att börja lukta illa, hur mycket vi än tar hand om dem. Även här är bikarbonatet en perfekt lösning. Pudra ner lite pulver i de skor som luktar illa och skaka sedan skorna så att pulvret sprids på hela insidan. Låt skorna stå över natten och skaka sedan ur dem ordentligt nästa dag. Om du behöver kan du dammsuga ur de sista av pulvret. Du kan dessutom använda bikarbonatet för att göra rent utsidan på dina skor. Blanda ihop en bikarbonatpasta genom att mixa bikarbonat och vatten och använd en tandborste för att gnugga skornas sulor med blandningen. Torka sedan av med en fuktig trasa. Är det så att du har fläckar på ovansidan av dina skor så kan du doppa en fuktig trasa i pulvret och gnugga på fläcken.

Bikarbonat i tvättmaskin

Då och då är det bra att göra rent insidan på din tvättmaskin. Häll lite bikarbonat, som motsvarar mängden tvättmedel för en tvätt, i tvättmedelsfacket. Tvättmaskinen ska vara tom och inte ha några kläder eller annat i sig. Sätt sedan igång ett snabbprogram och när det är klart kommer din tvättmaskin vara fräsch och ren inuti. Medan tvätten är igång kan du passa på att göra rent utsidan av tvättmaskinen. Blanda en del pulver med 4 delar vatten, doppa en trasa i blandningen och torka av utsidan av maskinen. Låt det torka i ungefär 10 minuter och torka sedan av tvättmaskinen med en torr trasa.

Rengöra trädäck med bikarbonat

Behöver du göra rent ett trädäck, en altan eller dina utemöbler i trä? Även här är bikarbonatet en lösning för att göra arbetet enkelt och smärtfritt. Blanda ut cirka 3 dl såpa och 100 gram pulver i en hink med hett vatten, sedan skurar du ditt trädäck eller dina utemöbler med blandningen för att effektivt ta bort både smuts och gröna alger.

Rengöra gravsten med bikarbonat

Även om det kanske är svårt att tro så är gravstenar känsliga för vatten. Vatten kan nämligen orsaka frostsprängning av stenarna om det skulle bli minusgrader ute, så det bästa är att göra rent dem under sommarhalvåret. Blanda lite såpa och lite bikarbonat i en hink och används sedan en rotborste för att göra rent stenen med lösningen. Du kan använda en tandborste eller stålull för att göra rent runt inskriptioner och ornamenteringar. Tänk på att du får skrubba ordentligt för att all smuts ska försvinna. Spola sedan av gravstenen med vatten. Är det så att stenen är väldigt smutsig kan du behöva upprepa processen.

Senaste inlägget