Tips

Så blir du av med pälsängrar

Så blir du av med pälsängrar

Har du upptäckt hål i dina mattor, kläder eller möbler kan det vara ett tecken på att du har pälsängrar hemma. Om du misstänker att du fått in pälsänger i bostaden är det viktigt att du städar bort dem. Vi rekommenderar då en genomgående hemstädning eller att du tar hjälp med storstädning av bostaden. Här nedan får du en omfattande guide som tar upp allt du behöver veta om hur du blir av med pälsängrar hemma.

Så blir du av med pälsängrar

Har du upptäckt hål i dina mattor, kläder eller möbler kan det vara ett tecken på att du har pälsängrar hemma. Om du misstänker att du fått in pälsänger i bostaden är det viktigt att du städar bort dem. Vi rekommenderar då en genomgående hemstädning eller att du tar hjälp med storstädning av bostaden. Här nedan får du en omfattande guide som tar upp allt du behöver veta om hur du blir av med pälsängrar hemma.

Vad är pälsängrar?

En pälsänger är en typ av skalbagge. De blir omkring 5 millimeter långa och den vanligaste av dem är svart till färgen, men det finns även pälsängrar som är bruna. Pälsängrar kan ta sig in i ditt hem på olika sätt. De kan exempelvis följa med din katt eller hund in, via pälsen.

Kan pälsängrar bita människor?

Pälsängrar är inte farliga för människor, varken baggen eller larven biter oss. Du behöver alltså inte oroa dig för att få exempelvis pälsängrar bett. Däremot kan en del människor reagera med bland annat hudirritation eller få någon annan typ av allergisk reaktion om de har pälsängrar hemma.

Boka hemstädning nu och få 2 * 20% rabatt

SE - Hemstädning - Banner

Platser där pälsänger finns

Du kanske undrar hur vanligt är det med pälsängrar, och tyvärr är det inte alltför ovanligt. De här skadedjuren livnär sig på allt från tyger till päls och kan i värsta fall orsaka skada på möbler och kläder. Eftersom de älskar textil och mörka skrymslen, är det stor risk att de hittar till exempelvis en garderob, när de har tagit sig in i bostaden.

Mattor är en annan plats där pälsänger trivs. Här samlas det lätt smuts och orenheter, vilket gör mattor extra inbjudande för skadedjuren. I vår tjänst för storstädning erbjuder vi hjälp med att skaka ur mattor i hemmet, något som kan hjälpa till att förhindra problem med pälsängrar i matta.

De äter gärna hår, päls eller fjällning från både djur och människa. Favoritfödan är textilier med animaliskt ursprung eller just päls. Det är heller inte ovanligt att en pälsängrar larv livnär sig på fjädrar och dun. Eftersom många av oss har duntäcken eller dunkuddar kan du även få pälsänger i sängen.

Hur pälsängrar sprider sig

Det här skadedjuret lägger helst sina ägg i mattor, bland kläder eller andra textilier. Det beror på att de vill placera sina ägg så att larverna lätt ska ha tillgång till föda. Pälsängrar kan lägga så många som 100 ägg åt gången. Det innebär att om du får in pälsängrar hemma, kan de snabbt bli många fler.

Äggen kan ta olika lång tid för att kläckas, beroende på vad det är för typ av pälsänger. Vanligen tar det mellan en och tre veckor innan pälsänger ägg kläcks. En pälsängrar larv stannar kvar i larvstadiet olika lång tid, allt från tre månader upp till tre år. Det beror mycket på hur pass optimalt det klimat och den miljö som larven lever i är.

Förebygg problem med pälsängrar

Tack och lov finns det en hel del du kan göra för att förebygga att pälsängrar trivs hemma hos dig. Pälsänger lever i orena miljöer. Därför är en ordentlig storstädning av hemmet det bästa du kan investera i för att förebygga problem med pälsängrar.

Tips för att slippa problem med pälsängrar:

Genomför regelbunden hemstädning. Se till så att ditt hem blir rengjort regelbundet och noggrant. Det förhindrar att damm, hår och päls samlas och skapar en trivsam miljö för pälsänger.

Glöm inte att städa i fönsterkarmar och omkring fönster. Där är det nämligen lätt hänt att det samlas allt från damm till jord från krukväxter och andra orenheter. Se därför till att göra en ordentlig fönsterputsning och rengöring av fönsterkarmar med jämna mellanrum.

För att förhindra att pälsängrar tar sig in via öppna fönster kan du montera insektsnät över fönster och balkongdörr.

Använd en pälsuppsamlare i tvättmaskin. En pälsuppsamlare minskar mängden hår och päls på kläder och i garderoben.

Skaffa en pälsängrar fälla. En sådan fångar inte bara pälsängrar, utan är också ett bra hjälpmedel för att kontrollera om det finns några pälsängrar i bostaden.

Så här blir du av med pälsängrar i hemmet

Har du haft oturen att få in pälsängrar i hemmet är det alltid en bra idé att göra något åt dem så fort som möjligt. Det är en stor fördel om du får bort baggarna innan de hinner lägga sina pälsänger ägg. Precis som när du vill förebygga att få problem med pälsängrar, är det ordentlig städning som gäller om skadedjuren väl har gjort sig hemmastadda.

Alla ytor i hemmet bör dammtorkas och rengöras. Framför allt bör platser där det finns textil bli noggrant städade. Vid en grundlig hemstädning försvinner de orenheter som pälsängrar behöver för att överleva.

Om du ska flytta eller ha visning

När det är dags för flytt så hjälper vi gärna till med en genomgående flyttstädning. På så sätt kan du vara säker på att du städar bort eventuella skadedjur och lämnar efter dig en fräsch bostad.

Likadant kan vi även hjälpa dig med visningsstädning inför visning av bostaden. Då kan du vara trygg med att de som kommer på visningen inte hittar några ovälkomna gäster i skåp eller skrymslen.