Tips

Så här förbättrar du din luftfuktighet inomhus

Ett bra inomhusklimat är viktigt för att vi ska må bra hemma. Så vad är normal luftfuktighet inomhus egentligen? Luften ska för det första helst inte vara för torr eftersom det kan påverka dig negativt fysiskt. Du kan få en del symtom om du har för torr luft i hemmet, bland annat rinnande ögon, uttorkad hud eller huvudvärk.

En för hög luftfuktighet inomhus är däremot heller inte bra. Även det kan påverka din hälsa negativt och det kan inte minst ställa till skada i ditt hem, exempelvis genom att du drabbas av svartmögel i våtutrymmen av olika slag.

Att ta reda på detaljer kring just luftfuktighet inomhus och vad du kan göra för att få en normal luftfuktighet i hemmet är en bra början för att skapa en sund inomhusmiljö. I det här inlägget ska vi ge våra bästa tips för att du ska få en så optimal luftfuktighet som möjligt i ditt hem.

Så vilken luftfuktighet ska man ha inomhus?

Det sägs att en luftfuktighet på mellan 40 och 60 procent är optimal i hemmet. Har du en för hög luftfuktighet på uppemot 80 procent under en lång tid, ökar risken för fuktskador och mögel. Det finns olika knep både för att höja luftfuktighet inomhus och för att sänka luftfuktighet inomhus.

Låg luftfuktighet inomhus – symtom på torr luft

Många har problem med en låg luftfuktighet inomhus under vinter. Det beror bland annat på att vi är lite sämre på att vädra när det är kallt. Samtidigt har vi elementen på och försöker få det så varmt som möjligt. Då får vi också torrare luft.

Torr luft kan också ofta bero på dålig ventilation. En undermålig ventilation gör att luften står still och redan torr luft blir då ännu torrare. Det kan vara bra att mäta din luftfuktighet inomhus för att ta reda på hur det ligger till just hemma hos dig.

Eftersom luften är torr blir även din kropp det. På så sätt kan du märka att både dina ögon och din hud blir mer torra om du har en låg luftfuktighet. Hosta och torra läppar är andra tecken på att inomhusluften inte är fuktig nog därhemma.

Men kom ihåg att du även kan ha kroppsliga symtom på torr luft, trots om det inte är det som är problemet. Om du då tillför mer fukt kan du få en för hög luftfuktighet som i sin tur orsakar mögel i ditt hem. Det är alltså viktigt att kontrollera nivåerna.

Förbättra din luftfuktighet inomhus

Då har vi alltså svarat på frågan: vad är bra luftfuktighet inomhus? Men hur uppnår du då rätt luftfuktighet i hemmet? Det är bra att genomföra någon typ av mätning samt kontrollera ventilationen först och främst. Sedan är det upp till dig att avgöra exakt vilken luftfuktighet du vill ha. Det är också bra att mäta för att se att luftfuktigheten inte är för hög, eftersom du då minskar risken för fuktskador i ditt hem. Det finns mätare att köpa, de kallas för hygrometer.

SE - Hemstädning - Banner

Ett annat sätt är att köpa en luftfuktare. Kanske känner du själv att du har för fuktigt hemma utan att du behöver göra mätningar, då kan satsa på en avfuktare med en gång istället. Det finns många sådana på marknaden och du kan ofta ställa in dem på den luftfuktighet du önskar. Då kan du känna dig trygg med att ditt hem har ett bra inomhusklimat och att ni som bor där inte behöver oroa er för hälsan på grund av felaktig luftfuktighet inomhus.

Ett råd som brukar ges i sammanhanget är att du helt enkelt kan sänka temperaturen för att få bättre luftfuktighet. Men med en luftfuktare slipper du gissa dig till luftfuktigheten, apparaten sköter det hela genom att aktiveras med en inbyggd termostat och du kan på så sätt behålla önskad temperatur hemma.

Tips för att förbättra luftkvaliteten hemma

Vilken luftfuktighet inomhus som passar just dig är alltså varierande. Men så länge den ligger mellan 40 och 60 procent kan du känna dig ganska trygg med att det är lagom. Det är dessutom inte enbart luftfuktigheten som påverkar inomhusklimatet. Ett av våra bästa tips är att hålla det rent hemma för att hålla inomhusluften fräsch.

Städa och dammsug ofta. Kvalster, damm, pollen och att elda med ljus kan påverka inomhusklimatet negativt. Genom att hålla rent förbättras luften i hemmet. Om du inte har tid eller ork att sköta rengöringen själv kan du alltid anlita oss för hemstädning. Vi kan komma varje vecka eller bara en gång i månaden, det väljer du själv.

Vädra ofta. Ha även dörrarna öppna till rummen i hemmet för att luften ska kunna cirkulera.

Utöver luftfuktare finns det också luftrenare att köpa. De har filter som renar luften från damm, pollen och andra smutspartiklar. Det är en utmärkt lösning om någon i hushållet har astma eller allergier.

Behöver du hjälp med annat än hemstädning kan vi också bistå dig med det. För en rejäl rengöring kan du anlita oss på Freska för storstädning. Men du kan också kontakta oss för hjälp med din flyttstädning eller visningsstädning om du ska sälja din villa eller bostadsrätt.