Städtips

Så här får du bort svartmögel

Det är inte ovanligt att få svartmögel i badrum och andra fuktiga utrymmen i hemmet. Dock är det viktigt att ta bort det så fort som möjligt och även undersöker varför svartmöglet fått fäste. Det handlar vanligtvis om dålig ventilation.

Att känna igen svartmögel

En effektiv metod att få bort svartmögel på är genom rengöring. Det går nämligen ofta att helt enkelt tvätta bort svartmögel i exempelvis badrummet.

Det är inte alltid så enkelt att veta vad som är svartmögel och inte. Men eftersom svartmögel är farligt i viss utsträckning är det bra att undersöka om det är just den här typen av mögel som du har hemma. När du sedan städat bort möglet är det viktigt att hålla det borta och inte låta det få fäste igen.

Svartmögel i dusch ser ofta ut som små svartgröna prickar. Så fort du upptäcker prickarna ska du ta avlägsna dem. Har inte möglet satt sig och fått stor spridning går det bra att ta bort svartmögel med många vanliga rengöringsmedel.

SE - Hemstädning - Banner

Investera i en avfuktare eller en fläkt

När du har upptäckt svartmögel någonstans är det också viktigt att förebygga framtida uppkomst av möglet. På så sätt slipper du sanera svartmögel gång på gång. Det spelar ingen roll var du har upptäckt att du har svartmögel, det är lika viktigt att få bort det var det än är.

Du behöver också se över ventilationen. Svartmögel i trä eller svartmögel vid fönster kan även det uppstå vid dålig ventilation och när det bildas kondens. Det finns många typer av avfuktare du kan köpa. De drar ut fukten och gör rummet torrare.

Hur får man bort svartmögel?

Om du har upptäckt synliga fläckar av svartmögel behöver du ta bort det direkt. Det kan du göra på olika sätt, beroende på var möglet sitter och vad du har hemma. Mögel är en typ av svamp och det finns speciella medel mot svartmögel i handeln som kan användas för borttagning. Du kan också tillverka eget rengöringsmedel för mögel av sådant som du har i skafferiet. Ättika och bikarbonat är två sådana exempel.

Få bort svartmögel med ättika

Du kan använda ättika på icke-porösa material såsom kakel och glas, vilket passar om du har fått svartmögel i badrummet. Då gör du så här för att applicera ättikan:

  • Blanda ättika med hälften vatten, gärna i en sprayflaska.
  • Du sprutar sedan blandningen på området som är drabbat av mögel och låter det verka ett tag, helst i några timmar.
  • Innan du sköljer av ättiksblandningen kan du få bort mer mögel om du skrubbar med en borste eller en svamp.
  • Skölj med vatten så att möglet spolas bort effektivt.

Du kan också använda citronsyra om du inte har någon ättika hemma, det fungerar på exakt samma sätt. Tänk på att borsten eller svampen du använder inte ska användas till någonting annat för att undvika att möglet sprider sig.

Tvätta bort svartmögel med bikarbonat

Bikarbonat har blivit ett mirakelmedel inom rengöring och det med all rätt. Det är effektivt i många sammanhang. Du kan blanda det med ättikan när du använder vårt rengöringstips ovan, men det fungerar också att använda på egen hand. Fördelen med endast bikarbonat är att du slipper lukten av ättikan som alltid sitter i ett tag. Om du vill rengöra med endast bikarbonat blandar du tre delar av pulvret med en del vatten så att du får en krämig konsistens.

Du applicerar sedan bikarbonatpastan på det drabbade området och skrubbar med en borste eller en tvättsvamp. Hur mycket du får bort beror på hur djupt möglet sitter. Ibland kan du behöva spraya ättika över bikarbonaten och sedan skrubba ännu mer om det sitter hårt.

Tvätta bort svartmögel på trä

Om du har fått angrepp av svartmögel på trä kan du inte använda ättika. Då behöver du istället ett rengöringsmedel som är anpassat för just trä. Sådana här medel kan du köpa i en välsorterad detaljhandel och personalen kan alltid guida dig så att du får rätt produkt. På så sätt riskerar du inte att förstöra träet under rengöringen.

Eftersom svartmögel kan vara farligt och sprida toxiner i luften är det viktigt att komma tillrätta med grundproblemet. Undersök hur djupt möglet sitter och försök få till en bättre ventilation i det drabbade rummet. Har du mycket svartmögel i trädetaljer hemma kan det också vara nödvändigt att anlita ett proffs för sanering av svartmögel.

Vänta inte med rengöringen

Om du har fått svartmögel i badrummet eller någon annanstans i hemmet ska du inte vänta med rengöringen. Det är bra om problemet upptäcks i tid. Om du anlitar oss på Freska för hemstädning kommer vi att märka snabbt om du har svartmögel. Vi kommunicerar alltid med dig som kund om vi noterar att du har omfattande problem med den här typen av mögel.

Du kan också anlita oss för en rad tjänster utöver hemstädning. Vi erbjuder flyttstädning, storstädning och fönsterputs om du har behov av det. Med hjälp av oss på Freska får du ett skinande rent hem utan att behöva ägna dig åt städning!