Städtips

Tips för att rengöra ugnen på bästa sätt

Rengöra ugnen är viktigt eftersom vi lagar mat i den, dessutom håller den längre. Här har vi har samlat de bästa tipsen för att få en skinande ren ugn.

Köket har ibland blivit beskrivet som hemmets hjärta. Om det är på det sättet så kanske ugnen i sin tur är kökets hjärta. För många är matlagning ett stort intresse och daglig användning innebär förstås att en ugn också måste rengöras som en del av den regelbundna storstädningen. Vi har sammanställt en del tips och husmorsknep för att underlätta din ugnsrengöring.

Har du ändå inte tid eller möjlighet att göra rent din ugn själv, kan du alltid kontakta oss på Freska för att få hjälp med det i hemmet.

Rengöring av ugn

En ugn blir smutsig och nedstänkt hela tiden genom att använda den. Det finns så mycket god mat som går att tillaga i en ugn, så därför använder du den ofta.

Det bästa du kan göra är att ta för vana att rengöra ugnen ofta. Den smuts och det fett som inte hinner fästa för hårt är självklart den som är lättast att ta bort med en fuktig trasa, såpa och ljummet vatten.

SE - Competition - Banner

Hur ofta bör ugnen rengöras?

Det är rekommenderat att städa ur ugnen noggrant var tredje till sjätte månad. Men torka ur hela ugnen ännu oftare om du använder den flera gånger i veckan. Beroende på hur ingrodd smuts det är och vilken typ av ugn du har, finns det olika sätt du kan rengöra ugnen på.

SE - Ugnsrengöring med såpa SEO

Göra rent ugnen med såpa och varmt vatten

Att rengöra ugn med såpa och vatten är en riktig klassiker och bra för både miljön och ekonomin. Såpa är även lite mer miljövänlig än kemiska rengöringsmedel. Men har du allergi mot tall kommer det eventuellt innebära risk för allergiska besvär.

För att rengöra ugnen med såpa börjar du med att smeta in den helt med hjälp av en trasa eller svamp. Sätt ugnen på 100 grader, eftersom såpa blir mer effektiv när den värms upp. Låt stå så såpan får verka i femton minuter när ugnen kommit upp i temperatur.

Stäng av värmen, öppna luckan och låt ugnen svalna. Gör sedan enkelt rent ugnen genom att torka bort all såpa med en ren svamp och ljummet vatten.

Risker med den här metoden

Om du inte väntar tills ugnen svalnat kommer det finnas risk att du bränner och skulle ingrodd smuts fortfarande sitta kvar, kan du göra rent ugnen med något som skrubbar mer effektivt.

Men tänk då även på att vara extra försiktig så att du inte repar ugnens yta.

Rengöra ugnen med bikarbonat

Ibland blir du rekommenderad ett husmorstips att rengöra ugn med bakpulver, men det är bikarbonat som avses. Skulle du inte ha bikarbonat hemma, kommer bakpulver fungera bra som ugnsrengöring, men du måste blanda i lite mer för att få samma effekt.

Det du gör är att blanda bikarbonat med vatten för att få en pasta. Du ska blanda ungefär lika delar vatten och bikarbonat. Använd en pensel för att fördela pasta och smeta in ugnen.

Med tanke på att du ofta behöver använda spisen under dagen kan du applicera smeten på kvällen och låt verka över natten. Ett tips som gör hela din ugnsrengöring effektivare, är att spraya ättika på smeten.

Efter det har fått verka klart kommer du se hur enkelt du kan torka av hela ugnen med en trasa.

Rengöra ugnen med ättika

Ett gammalt husmorstips är att använda 24-procentig ättika som ett sätt ugnen kan bli ren på. Häll ättika i en ugnsfast skål och ställ in skålen i ugnen. Värm ugnen till 50 grader.

Låt sedan skålen med ättika stå kvar i ugnen och låt verka. Stäng av ugnen efter cirka en timma och 30 minuter. Ättika är en naturlig syra som både dödar bakterier och rengör en riktigt smutsig yta effektivt.

Ställ in en kökstimer för att hålla koll på tiden. När ugnen sedan har svalnat är ett tips att återigen ta hjälp av såpa och vatten och ta bort den smuts som har släppt med din ättika.

Ugn med fastbränd smuts

Av alla metoder och sätt, är att blanda bikarbonat och ättika troligen det mest effektiva sättet för att rengöra ugnen med fastbränd och ingrodd smuts. Ibland är dock det sätt som krävs för att göra rent, helt enkelt att gnugga bort fastbränd eller ingrodd smuts.

Det finns många speciellt framtagna medel för att rengöra en ugn. Det är då viktigt att använda gummihandskar och ha god ventilation, när du rengör med starka medel och varmt vatten.

Det finns ett flertal enkla kökssvampar med en grov yta som rengör mycket effektivt. Men ugnar idag får lätt repor av hårda material.

Rengöra ugnslucka

Att rengöra ugnsluckan skiljer sig en aning från övriga sätt att rengöra ugn. Den måste hållas ren och fräsch för att kunna se in i ugnen. Du behöver vara noga med att inte råka repa glaset, eftersom smuts och bakterier blir svårare att få bort.

Av den anledningen är det enkla sättet att få bort smutsen på ugnsluckan troligen metoden med bikarbonat eller bakpulver tillsammans med ättika.

Att avsluta med lite tidningspapper eller en torr trasa gör ytan finpolerad.

Rengöra ugnslucka mellan glasen

Det finns ugnsluckor med två glas, det yttre går att ta bort. Läs informationen om just din ugn så att du på ett tryggt och säkert sätt kan ta loss, rengöra och sedan sätta tillbaka ugnsluckan igen. Glasluckor tål att blötläggas, häll i lite diskmedel och låt verka med varmt vatten i minst 30 minuter.

SE - Blogg Ugnsrengöring SEO

Rengöring av ugnsgaller

Ugnsgaller kan vara riktigt tuffa att hålla rena eftersom de har en del skrymslen, vilka är svåra att komma åt med en fuktig trasa eller svamp.

Enklast för att göra rent ett ugnsgaller, är genom att blötlägga i en stor balja eller i en rymlig diskho. Fyll upp med varmt vatten och blanda i några droppar diskmedel eller såpa.

Lägg ned ugnsgallret och låt stå så länge det behövs men minst 20 minuter. När smutsen har löst upp är det bara att göra rent gallret, låt det sedan torka och sätt tillbaka det på sin vanliga plats.

Rengöra ugnsplåt

Det bästa du kan göra för att dina ugnsplåtar ska hålla sig fina och fräscha länge är att torka eller diska av dem efter varje gång du har använt dem. Tiden räcker dock inte alltid till efter att du lagat mat eller bakat och den enkla sanningen är att plåtarna ofta åker tillbaka in i ugnen utan rengöring.

När det väl blir dags att diska ugnsplåtarna kan det vara en utmaning men metoderna som löser upp smuts i din ugn, fungerar också utmärkt för att få din plåtar rena. Efter att du haft ugnen på 100 grader är det viktigt att låta ugnsplåtarna svalna så de inte är varmare än 50 grader innan du rengör dem.

Diska ugnsplåt i diskmaskin

En diskmaskin är inte anpassad för att hantera svårt inbränd mat så för att det ska bli ett bra resultat får ugnsplåten endast var lätt smutsig. Den mängd vatten och elektricitet som går åt för att få en eller två plåtar rena gör att det alltid är bättre att få dem rena för hand.

Självrengörande ugn

För att undvika att själv behöva skura ugnen med bikarbonat eller såpa finns det så kallade självrengörande ugnar som rengör med hjälp av pyrolys. De har ett inbyggt program som värmer upp ugnen till 500 grader, varpå smutsen förbränns och lossnar.

Den här metoden fungerar också bra när ugnen är riktigt smutsig. Låt ugnen svalna när programmet är klart och torka sedan bort med en fuktig trasa eller svamp. Efter det är ugnen ren igen.

Säkerheten framför allt

Det kan låta enkelt och smidigt men eftersom ugnen blir väldigt varm måste du se till att varken barn eller husdjur går i närheten. Du bör heller inte lämna bostaden på grund av brandrisken om något skulle hända.

Alla ugnsgaller och plåtar är inte anpassade för den här metoden att få ugnen ren, så var även uppmärksam på det eller töm ugnen helt och rengör dessa separat när du använder pyrolys. En stor fördel med den höga värmen är att du inte behöver använda några starka medel som kan skapa en obehaglig kemisk reaktion.

FRESKAS STORA STÄDTÄVLING

Tävla om hemstädning i ett helt år! – Värde: 25 000 kr.
Dessutom dras en vinnare varje månad där du tävlar om presentkort, dammsugare och andra fina priser!
Fyll i formuläret och svara rätt på frågan för att delta i tävligen! ✨

tävlingsarrangören kan kontakta mig via telefon eller e-post. Jag har rätt att invända mot användning av mina personuppgifter för direktmarknadsföring. Läs tävlingsreglerna här.