Städtips

Rengöra diskmaskin - effektiva tips och råd

Diskmaskinen behöver rengöras emellanåt för att den ska fungera bra, hålla länge och lukta fräscht. Vi har samlat våra bästa tips för hur du lyckas!

Tips för att rengöra diskmaskin effektivt och bli av med dålig lukt

Det är viktigt att du sköter om din diskmaskin för att den ska fungera så bra som möjligt. Du slipper fula fett- och kalkavlagringar samt att din disk blir skinande ren varje gång. Regelbunden rengöring förlänger livslängden på maskinen och gör att den fungerar effektivare, ofta rekommenderas det att du gör detta noggrant minst fyra gånger per år. I den här artikeln kommer vi ta upp olika rengöringstips och vad det är som kan orsaka dålig lukt i din diskmaskin.

Så gör du ren din diskmaskin steg för steg

Du bör som sagt göra rent diskmaskinen mer noggrant emellanåt. Då kan du bland annat följa dessa steg:

 1. Innan du börjar är det bra att läsa manualen så att du vet hur just din diskmaskin fungerar. Där ser du även vilka delar inuti maskinen som du kan plocka bort och rengöra.
 2. Plocka ur all disk och ta bort eventuella gamla matrester som du hittar och kör varmaste programmet.
 3. Ta sedan ut bestickkorgen och andra lösa delar, samt dra ut själva korgarna och haka loss dem.
 4. Lyft ut silen och filtret och rengör dem noggrant med diskborste och diskmedel.
 5. Ta bort spolarmarna och diska dem för hand. Se till att det inte sitter fast något i de små hålen där vattnet sprutar ut. Ett tips är att använda tandpetare för att lätt komma åt.
 6. Använd sedan en liten borste, till exempel en tandborste, för att göra rent i alla små skrymslen och vrår inuti maskinen. Rengör även luckan och facken för diskmedel och spolglans. Det fungerar bra med diskmedel men du kan även använda ättika eller såpa.
 7. Gör rent gummilisterna med en svamp.
 8. Torka sedan ur hela insidan på diskmaskinen med en fuktig trasa.
 9. Gör rent själva ramen runt maskinen med en svamp eller trasa. Du kan använda en tandborste för att göra rent gångjärnen.
 10. Till sist, kör ett program tillsammans med citronsyra, ättika eller bikarbonat för att få bort kalkavlagringar och torka ur ordentligt efteråt. Vi har samlat fler husmorstips längre ned.

Hur ofta ska du göra rent diskmaskinen?

Du bör göra rent din diskmaskin med jämna mellanrum. Det kan också vara en fördel att ibland köra en tom maskin för att ordentligt spola ur. Om du är tveksam om det behövs finns det några tecken som indikerar att det är dags för en rengöring. Det kan vara att disken inte blir riktigt ren eller att det är dålig lukt i diskmaskinen. Vissa diskmaskiner indikerar även med en symbol när det är dags att köra ett rengöringsprogram och det är ett perfekt tillfälle att göra en grundligare rengöring. Om du inte själv har tid med din hemstädning erbjuder Freska dig hjälp med det.

Avkalka diskmaskin

Viktigt är att du kalkar av din diskmaskin regelbundet annars kan den sluta diska rent. Det kan orsaka att du får kalkavlagringar, inte bara på tallrikar och bestick utan även i maskinen. Kalkavlagringar i sin tur sänker vattentrycket, vilket leder till att diskmaskinen inte kan göra riktigt rent. Bor du i ett område med hårt vatten behöver du avkalka oftare. Annars är det en bra tumregel att kalka av din maskin en till två gånger om året.

Använda salt i diskmaskin

Om du vill minska risken för kalkavlagringar är det bra att använda salt i diskmaskinen, speciellt om du har hårt vatten där du bor. Många diskmaskiner har en lampa som lyser när du behöver fylla på salt. Behållaren för diskmaskinssalt finns i botten på din maskin och hittar du den inte kan du läsa i manualen. Se också till att inget salt hamnar utanför behållaren när du fyller på eftersom det kan repa glasen och i vissa fall orsaka rost.

Använda avkalkningsmedel i diskmaskinen

Det finns även många olika produkter för dig som har fått kalk i diskmaskinen. Avkalkningsmedel för diskmaskin består av en behållare som du placerar upp och ner i tvättstället, eller tabletter som du lägger i diskmedelsbehållaren. Kom bara ihåg att köra ett program utan diskmedel när du kalkat av.

Så får du bort dålig lukt i diskmaskin

Det bästa är självklart att förebygga att dåligt lukt uppkommer från början, vilket man gör om man kontinuerligt rengör diskmaskinen och kör den tom med rengöringsvätska. Men om diskmaskinen börjar lukta så finns det några saker du kan göra.

 • Först är det bra att titta om det ligger kvar gamla matrester i maskinen som ruttnat vilket orsakar dålig lukt. Börja med att rensa filtret och torka av gummilisterna och kör sedan ett program med tom maskin.
 • En annan orsak kan vara stopp i avloppet, vilket oftast uppstår mellan vattenlåset och slangen från diskmaskinen. Det beror nästan alltid på matlagningsfett som fastnat. Kontrollera att kopplingen är fri från fett.
 • Du kan även hälla en deciliter ättika i botten på diskmaskinen och sedan köra att program - ättika är ett känt husmorsknep för att få bukt med dåligt lukt.

SE - Blogg - Diskmaskin - SEO

Diskmaskinen diskar inte rent - vad beror det på?

Om din maskin inte diskar rent kan det bero på flera orsaker och det kan bland annat vara:

 • Finns det vatten kvar i maskinen när du öppnar är problemet att vattnet inte pumpas ut. Det kan bero på att ett främmande föremål, som mat eller annat, har täppt igen diskmaskinens filter och/eller pumpen.
 • Spolarmarna kan var tilltäppta. Ta ut dem och rengör dem. Hjälper inte det kan du behöva byta ut dem.
 • Diskmaskinen kan ta in för lite vatten. Det medför att vattentrycket blir lågt, vilket i sin tur gör att spolarmarna inte snurrar och fördelar vatten under hela programmet.

Problem med beläggning på disk i diskmaskinen

Om du får beläggningar på disken behöver det inte alltid bero på kalk. Det kan även orsakas av fel dosering av sköljmedel eller diskmedel. För lite sköljmedel ger ett dåligt torkningsresultat men för mycket kan å andra sidan resultera i en gråblå, fet och illasmakande beläggning. Se därför till att vara noga med doseringen. Tänk på att det kan ta två eller tre diskomgångar innan din ändring av sköljmedelsvolym märks på disken.

Använda diskmedel i diskmaskinen

Om du använder för mycket diskmedel i maskinen ger det en illasmakande och vit beläggning på disken. Tänk på att mängden diskmedel måste matcha nedsmutsningen på din disk. Du behöver inte skölja disken innan utan det räcker att du skrapar av matrester. Sköljer du disken ska du använda mindre diskmedel.

Husmorsknep och tips för att rengöra diskmaskinen

Du behöver inte köpa olika specialprodukter för att göra rent din diskmaskin. Det går alldeles utmärkt med helt naturliga medel som ättika, citronsyra och bikarbonat som diskmaskinsrengöring. Det är dessutom bättre för miljön.

Rengöra diskmaskinen med ättika

Har din disk kalk- och fettlagringar kan du enkelt få bort dem med hjälp av ättika. Du häller då en till två deciliter i diskmedelsfacket eller i botten av diskmaskinen och kör ett program med hög temperatur. Ättikan kan som sagt även ta bort dålig lukt i diskmaskinen. Ställ gärna in glas eller annat porslin som redan har fått fläckar och diska dem samtidigt. Ättikan tar effektivt bort fläckarna.

Rengöra diskmaskin med citron

Du kan också använda dig av några matskedar citronsyra i diskmaskinen vid rengöring. Citronsyra hittar du, liksom ättika, i din vanliga livsmedelsbutik. Du tar helt enkelt en påse citronsyra och häller i den diskmaskinsfacket och kör sedan ett vanligt program. Kör sedan alltid ytterligare ett diskprogram, utan diskmedel och citronsyra, för att skölja ur maskinen.

Bikarbonat i diskmaskinen

Att kombinera ättika med bikarbonat är också ett klassiskt husmorstips. Bikarbonat har fettlösande egenskaper, vilket gör att det passar utmärkt som rengöringsmedel. Häll en matsked bikarbonat och en deciliter ättika i diskmaskinen och kör ett kort diskprogram med tom maskin.

Senaste inlägget