Städtips

Så fixar du stopp i avloppet själv

Stopp i avloppet är aldrig kul och det kan vara skönt att slippa ringa rörmockare när det händer. Läs våra tips om hur du kan fixa stopp i avloppet själv.

Att få stopp i avloppet är både besvärligt och otrevligt. Du kan börja märka att vattnet rinner långsammare ner i avloppet när du sköljer i handfatet, duschen eller vasken. Så snart du upptäcker det bör du se till att få bort det som blockerar innan det i värsta fall blir helt stopp i avloppet.

Här har vi samlat en del olika tips och bra råd för att du själv ska kunna ta hand om problemet, som oftast uppstår som ett stopp i vattenlåset, och slippa ringa en rörmokare.

Stopp i avloppet

Många tänker att de behöver använda starka propplösare när de upptäcker problem och behöver rengöra avloppet. Det är dock något du ska undvika, eftersom dessa är mycket frätande och kan skada rören och vattenlåset. De är dessutom dåliga för din hälsa och för miljön.

Genom att använda olika hushållsprodukter som bikarbonat, ättika och annat som fungerar bra, gör du själv enkelt rent när du har stopp i rör och avlopp.

SE - Competition - Banner

Förebygga stopp i avlopp

Det första du ska tänka på är att förebygga stoppet. Det finns faktiskt en hel del du kan göra för att lösa problemet innan det ens hunnit uppstå. Det är bra att ta för vana att spola varmt vatten någon gång emellanåt för att lösa fett och smuts som samlats i rören men ännu inte sitter för hårt.

Genom att regelbundet hälla kokande vatten kan du förebygga stopp i handfatet, eftersom hett vatten löser upp fett och gör hår mjukt.

Orsaker till stopp i avlopp

Du bör också tänka på att aldrig spola ner fett och matrester. De bildar nämligen klumpar som till slut proppar igen rören och ofta orsakar stopp i avloppet. Fett ifrån stekning och fritering ska du samla i en plastflaska och kasta i soporna.

Det vanligaste är att stoppet sitter i vattenlåset, eftersom det bildar en krök där smuts och avlagringar kan samlas. Men det finns många fler orsaker till att problem kan börja visa sig. Har du barn hemma kan det också vara så att de spolar ner andra saker än sådant som avloppet och dina rör klarar av.

I avloppet i duschen eller från badkaret kan det samlas rester från hår- och hudprodukter samt hårstrån, vilka tillsammans kan orsaka stopp i avloppet. För att få bort hår behöver du lyfta på gallret med jämna mellanrum och plocka bort det hår och annan smuts som fastnat.

För att hålla avloppet fritt hjälper det att därefter spola med varmt vatten med lite tryck eller häll i kokande vatten.

Det kan också vara så att felaktig användning av propplösare kan förvärra problemet då fett som först har lösts upp, stelnar och blir ännu hårdare på grund av den kemiska reaktionen. Det fastnar istället längre ned i rören och blir mycket svårare att få bort.

Till slut kan du bli tvungen att anlita en rörmokare för att lösa problemet.

Stopp i avloppet i ditt kök

I fall du får stopp i avloppet i köket vet du nu hur du ska bära dig åt för att lösa det. Ta hjälp av de metoder som har nämnts ovan. Även här finns det mycket att tjäna på genom att rengöra diskhon med diskmedel med jämna mellanrum samt att rengöra silen och avloppet.

Stopp i köket bör avhjälpas så fort som möjligt för att undvika dålig lukt men också för att inte fruktflugor och annat ska dyka upp. Eftersom det är här du lagar din och familjens mat är det extra viktigt ur en hygienisk aspekt.

Stopp i diskhon och köksvasken beror ofta på att matfett och matrester byggs upp och sedan stelnar i avloppsrören och vattenlåset vilket ger stopp i båda vaskarna. Matfettet och matresterna fungerar då som ett cement och kan innebära väldigt svåra problem med stopp.

Tar du inte problemen på allvar, får du snart anlita en rörmokare eller ta till starka, miljöfarliga medel som löser stoppet.

Lösa stopp i avlopp med bikarbonat och ättika

När det kommer till att rengöra till exempel diskhon för att ta bort stoppet är metoden med bikarbonat och ättika populär hos andra som använder den regelbundet. Så här ska du göra: Blanda bikarbonat och en tesked salt. Häll ner det i diskhon och häll sedan på en deciliter ättika.

Du kan också hälla ingredienserna i en skål och blanda. Häll därefter blandningen i avloppet och låt verka. Det kommer att bubbla men det är ingen fara, det är den reaktionen som löser fett och smuts. När det har slutat bubbla behöver du hälla rejält med kokande vatten för att spola bort den smuts som eventuellt fortfarande sitter kvar.

Var försiktigt när du häller ner vatten i avloppet och det kokande vattnet rinner ner i vasken så att du inte bränner dig på det varma vattnet. För ännu bättre effekt kan du använda en vaskrensare för att få lite mer tryck.

Ta bort ett stopp i avlopp med bakpulver och vinäger

Att ta bort problem i vasken eller diskhon med bakpulver och vinäger är lika enkelt. Bakpulver innehåller dock lite mindre av den aktiva ingrediensen än bikarbonat, så du behöver använda lite andra mängder. Tänk på att du kan behöva rensa diskhon från skräp, så att blandningen rinner ner ordentligt och kan börja lösa stoppet mer effektivt.

Blanda tre matskedar bakpulver i en halv kopp med vinäger. Sedan kan du hälla ner blandningen i avloppet. Låt det verka några minuter. Det kommer också att börja bubbla men det är genom det här som det enkelt löser stoppet i avloppet, såväl i duschen, utloppet till badkaret som annat.

När smuts och fett har fått lösa upp sig ordentligt häller du kokande vatten ner i avloppet. För att få lite mer effekt, hjälper det ofta att använda en vaskrensare även vid den här metoden.

Skulle problemet fortfarande vara kvar löser du det genom att göra om proceduren med bakpulver, vinäger och hett vatten direkt i avloppet.

Stopp i toaletten

Att få stopp i toaletten kan vara riktigt otrevligt men också här finns saker du kan göra innan det blir riktigt illa. Återigen är det viktigt att förhindra att stopp uppstår redan från början.

Tänk på att aldrig spola ned något annat än toalettpapper eftersom det direkt kan orsaka stopp i avloppet. Det innebär förstås också att du aldrig ska kasta bomullspinnar eller hygienprodukter i toaletten. Inte ens hår får spolas ner avloppet.

Lösa stopp i toaletten

När det ändå har blivit stopp i toaletten kan det vara svårt att ordna på egen hand. Det finns dock ett par knep som du kan pröva. Det första du kan göra är att använda en vaskrensare och med hjälp av tryck lösa stoppet.

Ett annat sätt är att med vatten försöka lösa och trycka bort stoppet. Ta en hink med vatten och häll i lite bikarbonat, ättika eller diskmedel i vattnet. Häll vattnet ner i toaletten, låt det ha lite fart så att tryck uppstår när det rinner ner. Gör också så att du använder en vaskrensare mer efteråt för större chans att ta bort stoppet.

SE - Stopp i handfatet SEO

Stopp i handfatet

Ett stopp i handfatet beror ofta på att det har fastnat hår tillsammans med tandkräms- och tvålrester. Låt det bli en regelbunden vana att rensa avloppet i handfatet eftersom det är mycket som hamnar där när du eller familjen tvättar sig morgon och kväll.

Häll till exempel hett vatten blandat med diskmedel och spola sedan med högt tryck för att hålla stoppen borta.

Dålig lukt i avlopp vid handfat

När det blir stopp i avloppet kan dålig lukt uppstå. Häll diskmedel och varmt vatten rätt ner i avloppet. Lukten kan komma ända nerifrån vattenlåset så det är viktigt att det når långt ner.

Givetvis är det viktigt att silen i handfatet är rent och fritt från skräp. Diska ur både sil och handfat med vatten och diskmedel för att undvika dålig lukt.

En anledning till att handfatet kan få stopp och börja lukta illa är bland andra att mycket hudavlagringar, hår och framför allt bakterier samlas där.

Stopp i handfat

Det första du ska göra är att spola rent avloppet från allt skräp som finns och som du kan se och ta bort det direkt. Det gör att medel och andra lösningar kan komma åt bättre i avloppet.

Handfat är också försedda med vattenlås som du måste rensa. För att kunna rengöra vattenlåset krävs att du skruvar loss nederdelen. Se till att det finns en hink under så att inte smutsigt vatten och annat hamnar på golvet. När du har gjort rent, är det bara att skruva ihop ordentligt.

Spola vatten igenom vattenlåset innan du tar bort hinken för att vara säker på att det är tätt åtslutet.

Rensa stopp i handfatet med bikarbonat

För att rensa stoppet med hjälp av bikarbonat gör du som beskrivet ovan. För att verkligen komma ner och rengöra vattenlåset ordentligt, låt blandningen verka en liten stund innan du häller en hink med vatten i avloppet. Bäst effekt har det om du använder hett vatten.

En vaskrensare kan också hjälpa till att lösa det sista av stoppet om det skulle behövas.

Rensa avlopp i handfat med bakpulver

Precis som ovan så är husmorstipset med bakpulver snarlik. Även här behöver du hälla en hink med hett vatten rakt ner i avloppet och kan därefter behöva ta hjälp av en vaskrensare.

Det finns flera typer av vaskrensare, dels den vanliga sugkoppen men även långa fjäderstål som är avsedda för avloppet eller modeller som du kopplar till en skruvdragare.

Stopp i avloppet längre ner

Om du trots alla de här tipsen ändå har stopp i avloppet, kan det vara så att problemet sitter längre ned i rören än vad de olika lösningarna kan komma åt. Då återstår mekaniska alternativ för ditt stopp i avloppet.

I slutändan får du kanske anlita en rörmokare, som med hjälp av specialverktyg löser stoppet i avloppet. I det fall du bor i lägenhet, är det hyresvärden och fastighetsskötaren du ska kontakta i första hand.

FRESKAS STORA STÄDTÄVLING

Tävla om hemstädning i ett helt år! – Värde: 25 000 kr.
Dessutom dras en vinnare varje månad där du tävlar om presentkort, dammsugare och andra fina priser!
Fyll i formuläret och svara rätt på frågan för att delta i tävligen! ✨

tävlingsarrangören kan kontakta mig via telefon eller e-post. Jag har rätt att invända mot användning av mina personuppgifter för direktmarknadsföring. Läs tävlingsreglerna här.