Städtips

Tvätta mattor miljövänligt i snön

Rengör mattorna i snön - miljövänligt och helt utan kemikalier.

Att få bort fläckar och att grundligt tvätta dina mattor där hemma behöver inte alls vara svårt. Allt du behöver är kyla, snö och en ren borste. Läs igenom vår enkla guide nedan för att enkelt och effektivt rengöra mattan i snön och få den ren från smuts.

1. Dammsug mattan inomhus.

Det kan lätt fastna hår och annat damm som du lätt får bort genom att börja med att dammsuga mattan. Dammsug även luggen av mattan. Tips: Tänk på att dammsuga båda sidorna och vänd den på en plats där du har mycket yta att jobba med, det gör det enklare för dig både innan och efter, då det lätt kan flyga iväg smuts från den i bostaden när du vänder på den. Finns det ingen bra plats för dig att vara på så tipsar vi dig om att dammsuga den grundligt på platsen den ligger på och sedan försiktigt bära ut den!

2. Häng ut mattan i någon timme. Detta för att mattan ska bli kall innan du sätter igång.

För bäst resultat: När du väl börjar tvätta mattan, använd dig då av pudersnö och se till att snön är ren. Om snön är blöt eller har klumpar i sig kommer inte resultatet bli lika bra och mattorna riskerar att inte bli grundligt rengjorda. Minusgrader är alltså att föredra när du i tvätt av matta i snö!

SE - Competition - Banner

3. Vänd mattan upp och ner i snön. Piska den sedan och se till att det damm och smuts som dammsugaren inte lyckades få bort lossnar helt!

Tips: Har du ingen piska kan du också använda borsten för att slå på den! I många fall ligger smutsen riktigt djupt, så hoppa inte över detta bara för att du inte har en mattpiska hemma.

4. Vänd tillbaka mattan och häll snö över! Använd sedan en borste för att borsta mattan med snön.

SE - carpet brush snow

5. Skaka mattan. Vänd upp och ner på den igen - upprepa detta på båda sidorna av mattan några gånger.

Glöm inte att andra sidan av mattan än den du ofta har liggandes uppåt också drar åt dig mycket damm. Därför ska du gärna vända på dessa mattor flera gånger för bästa resultat.

6. Ta in mattan och häng upp den på en plats där den enkelt kan få lufttorka. Låt den ligga och torka tills att den är torr.

Lägg inte tillbaka de mattor du använt i snön förens de torkat klart och är torra. Det kommer göra att de börjar lukta illa i din bostad och du kan dessutom skada till golv om de är mycket fuktiga. Låt de ta sin tid! Ofta ska mattor torka snabbt.

7. Klart! Nu kan du använda din fräscha matta!Är du intresserad av hemstädning?

Freska erbjuder socialt ansvarstagande och Svanenmärkt hemstädning.