Städtips

Avkalka kaffebryggaren med ättika

Lär dig hur man avkalkar kaffemaskinen på bästa sätt med hjälp av våra tips. Ge nytt liv till din kaffemaskin och njut av ditt kaffe igen. Läs mer här!

En nybryggd och varm kopp kaffe är nyckeln till en bra start på dagen, något som absolut inte får underskattas. I denna guide så visar vi på tre olika sätt att rengöra sin kaffemaskin. Vi kommer även påpeka och ta upp de vanligaste anledningar till varför det är så viktigt att ha en ren och fräsch kaffemaskin i hemmet, men också hur du underhåller den på bästa sätt. Se till att din kaffebryggare får den kärlek som den förtjänar!

Många frågar sig varför det är så viktigt att rengöra sin kaffebryggare eftersom den ofta ser fräsch ut efter en sköljning med rikligt med varmvatten, men under ytan döljs smuts och kalkavlagringar. Vattnet som du brygger ditt kaffe med innehåller kalk, vilket brukar ses som den största fienden för din kaffemaskin. Kalk bildar avlagringar av smuts vilket påverkar smaken och kvaliteten på ditt kaffe. Det är därför väldigt viktigt att du med jämna mellanrum avkalkar din kaffemaskin. Innan du påbörjar något av stegen se till att kontrollera om tillverkaren av din bryggare avråder från att använda någon av de ingredienser som vi tipsar om i guiden nedan.

Rengöra och avkalka kaffebryggare med ättika

Att använda sig att ättika är ett av de mest klassiska husmorsknepen som finns. Det är ett bra, snabbt och smidigt alternativ för att avkalka och rengöra sin bryggare.

För det behöver du:

 • 6 dl Vatten
 • 1 dl Ättika (3, 6 eller 12 %)

Instruktioner:

 1. Börja med att blanda lösningen direkt i kaffebryggaren, en lagom blandning är cirka en deciliter ättiksprit (12 %) och sex deciliter vatten.
 2. När blandningen är klar sätter du igång bryggaren.
 3. Brygg halva kannan och låt stäng därefter av bryggaren i tio till tolv minuter.
 4. Slå på bryggaren igen och låt brygga färdigt.
 5. När maskinen bryggt klart ska du diska ur kannan och skölja med rikligt med vatten.
 6. Brygg fyra till fem kannor vatten för att få bort smak och lukt.
 7. När dessa steg är klara och du inte längre känner någon ättiksmak eller lukt kan du åtnjuta en kopp kaffe utan smuts och kalk.

Bra att veta vid avkalkning med ättika:

 • Använder du dig av 3 eller 6 % ättika måste justera receptet därefter. Det är koncentrationen vi är ute efter.
 • Undvik att blanda en för stark blandning av ättikan och vattnet. Det finns en risk att du får brygga fler kannor för att bli av med lukten och smaken.
 • Genom att rengöra kaffebryggare med ättika får du din kaffebryggare som ny igen på ett enkelt och smidigt sätt.

Rengöra och avkalka kaffebryggare med citronsyra

Vissa tillverkare av kaffebryggare avråder från användning av ättiksprit i samband med rengöring. Det kan bero på en rad olika anledningar men det är viktigt att du följer tillverkarens rekommendationer för att undvika att maskinen går sönder och/eller att du förlorar din garanti. Skulle det vara så att användning av ättika avrådes är citronsyra ett bra alternativ.

För det behöver du:

 • 3 tsk Citronsyra
 • 6 dl Vatten

Instruktioner:

 1. Börja med att blanda en lösning direkt i kaffebryggaren, tre teskedar citronsyra tillsammans med sex deciliter vatten brukar vara bra.
 2. Se till att du rör runt ordentligt i behållaren innan du häller ner blandningen i den.
 3. Sätt igång bryggaren och låt den brygga halva kannan. Låt därefter blandningen vila i cirka tio minuter innan du sätter igång bryggaren igen.
 4. Invänta att hela behållaren bryggts klart och diska därefter av ordentligt.
 5. Brygg fyra till fem kannor vatten efteråt för att få bort smak och lukt.

Bra att veta:

 • Processen är densamma som när du rengör med ättika, men citronsyran är mer skonsam mot maskinen. Det ger också en behagligare doft vilket många föredrar.
 • Genom att rengöra kaffebryggare med citronsyra får du snabbt och smidigt en fräsch kaffebryggare.

Rengöra och avkalka kaffebryggare med bikarbonat och rengöra kaffebryggare med bakpulver

För dig som känner att du behöver rengöra din maskin lite extra är den här sista lösningen något för dig. En blandning av citron och bikarbonat gör att du rengör maskinen mer grundligt vilket kan vara bra att göra lite då och då.

För detta behöver du:

 • 1 st Citron
 • 1 dl Bikarbonat
 • 6 dl Vatten
 1. Börja med att blanda en lösning på cirka fyra teskedar bikarbonat tillsammans med fem till sex deciliter vatten direkt i kaffekannan eller i en skål.
 2. När blandningen är klar häller du ner den i bryggaren och sätter igång den.
 3. Brygg hela kannan direkt.
 4. Upprepa tidigare steg två till tre gånger.
 5. Brygg sedan en sista gång med vatten och juicen av en citron.
 6. När maskinen bryggt klart diska ur kannan och brygg två omgångar med bara vatten.

Bra att veta:

 • När du brygger sista kannan är det viktigt att du ser till att du inte får med några kärnor eller juicebitar från citronen då det kan skada bryggaren.
 • Att rengöra kaffebryggare med bikarbonat gör hela bryggaren ren på ett enkelt sätt.
 • Detta sätt fungerar även med bakpulver, du gör på samma sätt bara att du byter ut bikarbonat mot bakpulver. Det ger inte samma grundliga rengöring som med bikarbonat men fungerar och rengör lite djupare än med ättika eller citronsyra.

Rengöra kaffebryggare på ett bra och miljövänligt sätt!

Den här guiden riktar sig till dig som är en kaffeälskare. Tipsen ovan är bra och miljövänliga sätt att hålla din kaffebryggare fräsch för ett toppresultat. Det är viktigt att du regelbundet rengör din bryggare för att hålla den i bra skick. Vi rekommenderar att du varannan till var tredje månad gör en rengöring med antingen citronsyra eller ättika. För en mer grundlig rengöring är alternativet med bikarbonat bra, det räcker att du gör det en till två gånger per år. Självklart får du inte glömma bort det dagliga underhållet. Ganska direkt efter att du avnjutit din kopp kaffe är det bra om du sköljer av kannan och filtret samt torkar av diverse övriga delar. Det ska göras för att undvika att kaffet bränner sig fast och skapar en bitter smak. Efter att du sköljt av delarna är det bra om du diskar av kannan och filterhållaren med diskmedel. Det är viktigt att du sköljer rikligt för att undvika diskmedelsrester när du brygger din nästa kopp med kaffe. För mer information rekommenderar vi att ni kollar på vår video där du ser en steg för steg guide för att hålla kaffemaskinen i topptrim och undvika att kalkavlagringar skapas. På så sätt behöver du inte avkalka kaffebryggaren så ofta. Glöm inte heller att torka av värmeplattan, vilket du enkelt gör med en våttrasa.

Klicka dig in på videon nedan och följ gärna vår kanal på Youtube.

Städföretaget Freska

Freska är ett städföretag som erbjuder en rad olika tjänster med ett socialt, miljömässigt och kvalitetsansvar. Här hittar du de städer som vi är verksamma i, vi erbjuder en rad olika tjänster.

 • Hemstädning - Ha alltid ett skinande rent hem med hjälp av en trygg och professionell aktör som ser till att det är städat och fint när du kommer hem.
 • Fönsterputs - Få skinande rena fönster med hjälp av våra professionella fönsterputsare till ett fast pris och med nöjdhetsgaranti. Välkommen att inkomma med din intresseanmälan för fönsterputs i Stockholm.
 • Storstädning - Professionell storstädning kan hjälpa dig att trivas bättre i ditt eget hem igen. Kan du sätta ett pris på det?
 • Flyttstädning - Låt våra professionella flyttstädare ta hand om flyttstädningen. Allt du behöver göra är att lämna en offertförfrågan — resten tar vi hand om.
 • Kontorsstädning - Med vår kontorsstädning kommer du som chef bli mycket nöjd. Vi är måna om att ha goda kontakt med våra kunder, därför får du alltid garanti på utfört arbete. Vår personal är alltid kunnig och professionell. Vårt mål är alltid att göra vårt yttersta för att du ska bli nöjd med kontorsstädningen vi utför.
 • Visningsstädning - Skippa stressen inför visningen och boka en professionell visningsstädning som tar fram det bästa av ditt hem!

Vårt ansvar om natur och miljö

Vi tar vårt ansvar för miljön och använder därför bara produkter med Svanenmärkning vid städning och fönsterputsning. Vi tar även väl hand om våra medarbetare som har bra arbetsvillkor och givetvis kollektivavtal. Dessutom har vi en kundnöjdhetsgaranti eftersom vi vill att alla kunder hos oss är 100% nöjda med vårt utförda arbete. Våra kunders nöjdhet är det viktigaste vi har och vi gör allt för att du ska trivas med oss. Anlita oss för dina städbehov så garanterar vi att du kommer trivas bättre hemma samtidigt som du får mer tid över till annat.Vill du ha fler miljövänliga städhacks?

Läs om hur du får bort kalkavlagringar med endast citron här, eller hur du enkelt rengör din tvättmaskin med bikarbonat här.

Senaste inlägget