Städtips

Rengöra tvättmaskin med ättika och bikarbonat

Följ våra tips för att rengöra och få bort den dåliga lukten i din tvättmaskin. Fräscha upp din tvättmaskin idag med enkla husmorstips. Läs mer här!

Rengör tvättmaskinen - Så blir du av med den dåliga lukten

Har din tvättmaskin börjat lukta illa? Då finns det en del saker du kan göra för att bli av med problemet. Det känns inte fräscht att tvätta kläderna i en illaluktande maskin och därför är rengöring av din tvättmaskin mycket viktigt. Med enkla husmorsknep kan du enkelt rengöra tvättmaskin och många andra saker i hemmet. I det här blogginlägget ligger vårt fokus på att göra rent tvättmaskinen. Efter att du läst inlägget behöver du aldrig mer fråga dig: hur rengöra min tvättmaskin på bästa sätt?

En stor anledning till att rengöring av tvättmaskin är viktigt är för att avlägsna dålig lukt i den, dessutom gör det maskinen effektivare. Det bildas kalk i tvättmaskinen efter ett tag och därför måste du avkalka din tvättmaskin lite då och då. Mögel kan också bildas och en rekommendation är att alltid lämna luckan öppen efter tvätt så att maskinen torkar ordentligt. Nu ska vi gå vidare till våra tips för att rengöra tvättmaskin på ett miljövänligt och enkelt sätt.

SE - Vi hjälper dig att ta bort dålig lukt - banner

Användning av ättika i tvättmaskin

Ättika är någonting som är bra till mycket, även när du ska rengöra din tvättmaskin. För att rengöra tvättmaskin med ättika kan du lägga tre dl ättika i tvättmedelsfacket och köra ett program på 90 grader när tvättmaskinen är tom. Det kommer göra susen mot dålig lukt. Ättika kan dessutom användas till mycket mer än bara för att rengöra tvättmaskinen. Med ättika i tvättmaskinen när du tvättar kläder blir plaggen mjuka samtidigt som dålig lukt försvinner från dem. Det är alltså som ett miljövänligt sköljmedel som även avlägsnar dålig lukt i tvättmaskin.

Rengöra tvättmaskin med bikarbonat

För att avkalka tvättmaskin på ett enkelt sätt bör du använda en kombination av bikarbonat och ättika. Du ska först blanda vatten och bikarbonat till tvättmaskin facket för tvättmedel, det ska bli som en tjock kräm. Du kan också lägga bikarbonat direkt i tvättmedelsfacket. Sedan häller du ättika i trumman, sätter igång ett program på 90 grader och väntar. Innan du gör den här proceduren bör du tvätta ur tvättmedelsfacket ordentligt för att där inte ska finnas rester av tvätt- och sköljmedel. Efter att programmet är färdigt ska du rengöra runt öppning med någon typ av svamp innan du torkar av maskinen med lite vatten. Rengör även filtret där det kan samlas hår, klädfiber och saker som du glömt i fickorna. Lämna sedan dörren till trumman samt tvättmedelsfacket öppet för att det ska få torka ordentligt, det minskar risken för mögel. Att göra rent tvättmaskin är som du ser inte så invecklat och de flesta har både bikarbonat och ättika hemma. Rengör din tvättmaskin med jämna mellanrum, hur ofta beror på hur mycket den används.

Bli av med dålig lukt i din tvättmaskin

Det finns ingenting värre än att tvätta kläder för att sedan upptäcka att de luktar illa när du tar ut dem ur maskinen. Bara för att en tvättmaskin är till för rengöring betyder det inte att den håller sig själv ren per automatik. För att undvika dålig lukt är det bra att du rengör din tvättmaskin med jämna mellanrum. Det handlar inte bara om att torka av ytorna, tvättmedelsfacket och öppningen utan att köra ett rengöringsprogram. Lyckligtvis krävs inte dyra rengöringsmedel utan bikarbonat och ättika räcker bra.

Ett annat tips för att hålla tvättmaskinen ren och undvika dålig lukt är att inte överdosera tvättmedel eftersom det då lagras i maskinen. Det är också bra att skölja av jättesmutsiga kläder innan du tvättar dem i maskinen, precis som du gör med tallrikarna och besticken innan du sätter in dem i diskmaskinen.

Filtret kan också bidra till dålig lukt i tvättmaskinen och därför bör det rengöras med jämna mellanrum. Det är i filtret all smuts samlas och om det blir en stor mängd kan det bidra till den dåliga lukten. Filtret sitter vanligtvis framtill på tvättmaskinen men om du är osäker på hur luckan öppnas eller var det sitter bör du kolla i maskinens bruksanvisning. På så sätt undviker du att någonting går sönder.

Sist men inte minst är det viktigt att du lämnar luckan och tvättmedelsfacket i tvättmaskinen öppet efter användning. På så sätt hinner den torka ordentligt mellan tvättarna och därmed minskar risken för mögel, vilket annars kan leda till dålig lukt i maskinen.

Steg-för-steg instruktioner när du vill rengöra din tvättmaskin med bikarbonat och ättika

 • Torka ur tvättmedelsfacket ordentligt
 • Blanda fyra matskedar bikarbonat med fyra matskedar vatten tills det blir till en krämig massa. Den lägger du sedan i tvättmedelsfacket på tvättmaskinen.
 • Häll mellan två och fyra deciliter ättika direkt i tvättrumman. Hur mycket du ska använda beror på graden av smuts samt procentenheten på ättikan.
 • Sätt igång ett program på 90 grader och låt maskinen gå tom.
 • Rengör runt öppningen med en svamp eller en trasa.

Du kan också blandat bikarbonat med ättika och lägga i tvättmedelsfacket och då minska på mängden ättika du lägger i trumman. Ett annat alternativ är att du lägger fyra matskedar bikarbonat i tvättmedelsfacket utan att först blanda det med något. Glöm inte att lämna trumman och tvättmedelsfacket öppet efter tvätt för att undvika mögel och dålig lukt.

Rengöringstjänster hos Freska

Freska erbjuder en stor mängd rengöringstjänster i Uppsala och Stockholm med omnejd. Vi är både socialt ansvarstagande och värnar om miljön när vi städar. Du har ingen bindningstid och det är alltid samma person som städar hos dig, vilket gör att du alltid kan känna dig trygg. De olika tjänster vi erbjuder till såväl privatpersoner som företag är följande:

 • Hemstädning - Att få hjälp med hemstädningen är ett sätt att frigöra tid för roligare saker. Du kan själv välja hur ofta du vill att vi städar ditt hem och vad som ska ingå. Vi har också en 100 % nöjd kund-garanti som innebär att vi rättar till om du anser att någonting är fel. Det enda du behöver ha hemma när vi kommer är dammsugare, mopp och hink som vi lånar, allt annat tar vi med oss.

 • Fönsterputs - Fönsterputsning är inte något som är roligt att göra och därför är det alltid klokt att anlita en firma som sköter jobbet. Vi använder oss bara av Svanenmärkta rengöringsmedel för att göra gott för miljön. Tack vare vår nöjdhetsgaranti behöver du inte oroa dig över att du inte ska bli nöjd för i så fall gör vi om jobbet!

 • Storstädning - En storstädning är nödvändig då och då men det är inte någonting gemene man brukar hoppa högt av glädje över att göra. Därför kan du istället anlita oss på Freska för att genomföra storstädningen åt dig. Du kan också välja fönsterputs som tillägg till din storstädning.

 • Flyttstädning - När du ska flytta är det skönt att lägga all tid och energi till att komma i ordning i ditt nya hem istället för att behöva tänka på flyttstädningen som måste göras innan de nya människorna ska flytta in. Vi är erfarna av att utföra städning efter flytt, vilket inte är ett enkelt jobb eftersom det tenderar att fastna smuts på alla möjliga ställen i ett hem. För att vara säker på att de nyinflyttade ska bli nöjda är det smart att anlita en gedigen städfirma som os på Freska.

 • Kontorsstädning - Istället för att låta de anställda turas om med städningen av kontoret är det en bra idé att anlita oss på Freska för att sköta den åt er. Vi är kompetenta inom kontorsstädning och vi städar både kontorsutrymme, personalrum, toaletter och kontorskök. Kontakta oss för en skräddarsydd kontorsstädning som passar just dig.

 • Visningsstädning - När du ska sälja din bostad och det har blivit dags för visning är det viktigt att ditt hem ser så bra ut som möjligt. Därför har vi en tjänst kallad visningsstädning vilket innebär att vi gör ditt hem skinande rent inför den stundande visningen. På så sätt kan du slappna av och lämna jobbet åt oss.

Oavsett vilken typ av rengöring du behöver hjälp med kan vi på Freska stå till din tjänst. Tack vare vår långa erfarenhet och stora kundnöjdhet är vi säkra på att du kommer bli nöjd med vårt arbete.Ute efter fler miljövänliga och enkla städhacks?

I vår blogg ger vi dig en massvis med tips, bland annat om hur du avkalkar din kaffebryggare och städar bort kalk miljövänligt med citron.

SE - Vill du slippa städa i ett år? - Banner

FRESKAS STORA STÄDTÄVLING

Tävla om hemstädning i ett helt år! – Värde: 25 000 kr.
Dessutom dras en vinnare varje månad där du tävlar om presentkort, dammsugare och andra fina priser!
Fyll i formuläret och svara rätt på frågan för att delta i tävligen! ✨

tävlingsarrangören kan kontakta mig via telefon eller e-post. Jag har rätt att invända mot användning av mina personuppgifter för direktmarknadsföring. Läs tävlingsreglerna här.