Städtips

Så här tvättar du dina skor i tvättmaskinen

Visste du att du kan tvätta dina skor direkt i tvättmaskinen och få ett utmärkt resultat? Läs om våra tips för att lyckas!

Tvätta skor i tvättmaskinen

Skor kan både se smutsiga ut och lukta illa. Det gäller speciellt sneakers, tyg- och gymnastikskor. Därför är det behändigt att du kan tvätta flera olika sorters skor i tvättmaskinen. I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du gör.

Kan man tvätta skor i tvättmaskin?

Den första saken du måste ta reda på är om skorna går att tvätta i tvättmaskinen. Enklast får du reda på det genom att läsa tvättanvisningarna på skorna. Finns ingen sådan lapp kan du söka på företagets hemsida för att få råd. Kan du trots allt inte hitta någon information får du tvätta på egen risk.

Akta skon

Om du inte hittar några tvättråd får du själv bedöma möjligheten att tvätta skon i tvättmaskin. Det första du gör då är att ta reda på vilket material den är tillverkad av. Är skon gjord av bomull, syntet eller konstfiber går den vanligtvis bra att tvätta i maskin.

Om du hittar en tvättanvisning som säger att skorna enbart kan tvättas för hand går det oftast ändå bra att tvätta i maskin på ett program för fintvätt. Sådana program kan ibland till och med vara mer skonsamma än handtvätt. För säkerhets skull bör du dock enbart använda kallt vatten eller högst 30 grader.

Tvätta skor i tvättmaskin skinn

Det går inte tvätta läder eller mockaskor i tvättmaskinen. Skinnskor gör du rent genom att borsta bort smuts och därefter putsa med skokräm. Mockaskor borstar du först med en speciell borste och impregnerar sedan för att skydda mot smuts och väta.

Om dina tygskor har skinndetaljer bör du också låta bli tvättmaskinen. Då är det bättre att du handtvättar skon, såvida tvättanvisningen inte anger något annat. Har skorna dålig lukt får du tips längre ner i artikeln hur du ska gå tillväga.

Skydda tvättmaskinen

När du tvättar skor i tvättmaskinen är det också viktigt att du tänker på att skydda maskinen. Grus eller sand som sitter fast i sulan kan repa trumman. Hårda detaljer på skon kan lossna och förstöra tvättmaskinen.

För att undvika skador ska du därför alltid lägga skorna i en tvättpåse. Har du inte en sådan kan du använda ett örngott eller påslakan. Du bör också tvätta skorna tillsammans med exempelvis handdukar för att de hårda skorna inte ska slå mot trumman.

SE - rengöra skor i tvättmaskin

Så här tvättar du skor i tvättmaskin steg för steg

Om du har konstaterat att du kan tvätta skorna i tvättmaskinen utan att de skadas gör du på följande sätt för att tvätta dem i tvättmaskinen.

 1. Ta loss skosnören och ta ut lös sula
 2. Blötlägg skosnörena med tvättmedel
 3. Borsta bort jord, lera, grus och annan lös smuts från skorna
 4. Lägg skor och skosnören i en tvättpåse eller i ett örngott/påslakan
 5. Sulan tvättar du för hand
 6. Lägg tvättpåsen tillsammans med några handdukar i tvättmaskinen
 7. Tvätta i 30 grader på ett program för fintvätt
 8. När tvätten är klar låter du skorna lufttorka
 9. Stoppa tidningspapper inuti skorna för att suga upp fukten och bibehålla formen
 10. När allt är torrt stoppar du i sulan och trär i skosnörena

Tvätta skor i tvättmaskin vilka grader

Har du smutsiga och illaluktande skor kan det vara lockande att tvätta skor i tvättmaskin på 60 grader eller mer. På så vis dödar du effektivt illaluktande bakterier. Det bör du dock inte göra.

Om det inte framgår specifikt på skornas tvättanvisningar att du kan tvätta i 60 grader så är det bäst att låta bli. I annat fall kan nämligen limmet som håller skorna samman lösas upp av den höga temperaturen. Alltför varmt vatten kan också göra att skorna krymper och tappar formen.

Få bort lukt från skor

Alla skor kan börja lukta illa. Om du kan tvätta skorna i tvättmaskin försvinner lukten oftast. Ibland kan det dock behövas andra åtgärder. Du kan till exempel hälla lite ättika i maskinen tillsammans med tvättmedlet.

Har du skor som du inte kan tvätta i tvättmaskin ger vi här tips på hur du går tillväga för att bli av med dålig lukt.

Dålig lukt i skor

Ett effektivt sätt att få bort dåligt lukt från skor är att tvätta skor med bikarbonat. Den dåliga lukten beror nämligen på att bakterier bosatt sig i skorna. Det är alltså inte svettlukt skor avger. Däremot är fotsvett en anledning till att bakterier får fäste i skorna. Med bikarbonat tar du effektivt död på dem och på så vis försvinner lukten. Gör så här:

 1. Ta ut sulan och tvätta den för hand
 2. Låt sulan torka
 3. Pudra bikarbonat både inne i skon och på sulan
 4. Ställ alltihop kallt under ett dygn, allra helst i frysen

Om du inte har något emot att dina strumpor får vitt pulver på sig kan du ta för vana att alltid låta lite bikarbonat vara i skorna. På så vis förebygger du dålig lukt. Ett annat sätt är att lägga torra tepåsar i skorna under natten. De suger upp fukten och lämnar en angenäm doft.

Rengöra vita skor för hand

De skor som du inte kan tvätta i tvättmaskin får du rengöra för hand. Då följer du processen ovan fram tills det är dags att lägga skorna i maskin. Därefter blöter du istället skon i en balja med vatten och gnuggar in tvättmedel i tyget. Sedan sköljer du några gånger i rent vatten tills allt tvättmedel är borta.

Ovanstående tips förutsätter att skorna tål vatten. Det ska alltså inte rengöra läder- eller mockaskor på det här viset. Även färgade skor kan tvättas på det här viset.

Med tandkräm

Ett enkelt sätta att fräscha upp vita skor utan att tvätta dem i tvättmaskinen är att använda tandkräm. Då gör du så här:

 1. Applicera tandkräm på fläckar med hjälp av en borste
 2. Använd inget vatten
 3. Låt tandkrämen verka en stund
 4. Torka bort tandkrämen med en fuktad trasa

Med bikarbonat

Du kan också använda bikarbonat för att göra rent dina skor. Så här gör du då:

 1. Spraya skorna med en blandning av lika delar vatten och ättika
 2. Pudra bikarbonat över skorna
 3. Det kommer då börja fräsa och bubbla
 4. När reaktionen avstannat putsar du med en borste på fläckar
 5. Borsta därefter bort överflödigt bikarbonat eller använd en dammsugare

Bikarbonat är för övrigt också ett utmärkt medel att använda om du behöver göra rent tvättmaskinen efter skotvätten.

Vårda dina skor

Genom att vårda alla dina skor regelbundet håller de bättre och ser snyggare ut. Om du inte tycker att tiden räcker till har vi en lösning. Låt oss ta hand om den övriga rengöringen i hemmet så får du mer tid att sköta skorna. Titta under fliken våra tjänster för att se vad vi kan hjälpa till med.

Senaste inlägget