Städtips

Tips på hur du kan tvätta din matta hemma

Hur tvättar man sin matta hemma på bästa sätt? Det finns många olika sätt och vissa är bättre än andra. Läs våra bästa tips här!

Så tvättar du dina mattor på bästa sätt

Rena mattor gör både ditt hem mer trivsamt och förlänger livslängden på dina golvbonader. Smutsiga mattor blir nämligen fortare slitna. Genom att hålla din mat ren hjälper du således materialets fibrer att bättre stå emot nötning. Därför är det viktigt att tvätta en matta regelbundet.

Hur ofta behöver matt tvätt ske?

Om du dammsuger mattorna samtidigt som du rengör resten av bostaden räcker det om du utför matt tvätt med ett och ett halv års mellanrum. Har du husdjur eller små barn kan det behöva ske oftare.

Med regelbunden dammsugning behöver du inte piska mattorna. Det är dessutom bättre att låta bli eftersom mattpiskning kan leda till bristningar i mattan. Däremot är det bra att vädra mattorna emellanåt.

Tvätta matta hemma

Mattvätt hemma kan du göra med de flesta mattor. Har du en dyrare matta är det dock bättre att du låter ett proffs göra jobbet så att mattan inte kommer till skada. Samma sak gäller om du behöver tvätta en ullmatta. Det är bättre att lämna en sådan matta till ett tvätteri.

Tvätta matta i tvättmaskin

För att ta reda på om du kan tvätta mattan i tvättmaskinen läser du skötselråden på undersidan av mattan. Om det inte finns några skötselråd är det bäst att inte tvätta mattan i tvättmaskinen. Mattor som är gjorda av bomull eller syntet klarar i och för sig vanligtvis att bli tvättade i maskin, men de kan repa upp sig eller tappa formen. Så om det inte finns några tvättanvisningar är det bättre att tvätta mattan för hand.

SE - Tvätta matta

Tvätta heltäckningsmatta

Precis som med andra mattor är det viktigt att ge heltäckningsmattan en grovrengöring då och då. Det förutsätter dock att mattan tål vatten. Tänk dock på att inte använda så mycket vatten. Då riskerar det nämligen att tränga igenom och skada golvet under mattan. Så här rengör du heltäckningsmattan:

 1. Fyll en skurhink med kallt vatten och såpa
 2. Lägg dig på knä och borsta mattan stegvis med en mjuk borste
 3. Torka därefter med en fuktig och ren trasa
 4. Det är viktigt att trasan blöts regelbundet i rent vatten

Tvätta matta med högtryckstvätt

Om din matta tål vatten och du har tillgång till en högtryckstvätt går det utmärkt att använda den för att rengöra mattan. Då gör du så här:

 1. Lägg mattan på ett plant underlag, till exempel en altan
 2. Ställ in högtryckstvätten på låg effekt och spola av mattan till den är genomblöt
 3. Droppa såpa på mattan och skura med en borste
 4. Vänd på mattan och upprepa proceduren
 5. Häng upp mattan och spola av den tills all såpa är borta
 6. Låt mattan torka ordentligt

Tvätta matta med ångtvätt

Det går utmärkt att tvätta mattor med ånga. Den heta och torra ångan tar nämligen bort både smuts och fett på ett effektivt sätt. Dessutom tar den död på bakterier. Så om du har tillgång till en ångtvätt är den lämplig att använda. Följ instruktionerna som medföljer maskinen och se till att välja ett rengöringsmedel som tål hög temperatur.

Tvätta matta med bikarbonat

Har du ingrodda fläckar på mattan kan det vara bra att förbehandla dem innan tvätt. Då kan du använda bikarbonat. Så här gör du:

 1. Fukta fläcken med vatten
 2. Pudra över bikarbonat
 3. Gnugga in lösningen och låt verka några timmar
 4. När det har torkat dammsuger du mattan
 5. Nu kan du tvätta mattan på valfritt sätt

Du kan läsa mer om hur du kan använda bikarbonat för att göra rent i hemmet i vår blogg.

Tvätta matta med såpa

Det finns olika mattschampon som du kan använda vid matt tvätt, men det går lika bra med vanlig såpa. Speciell lämpligt är det till trasmattor och andra lite mer tåliga mattor. Har du känsligare mattor bör du först rådfråga en mattillverkare.

Det bästa är om du har möjlighet att tvätta mattan utomhus. I annat fall fungerar badkaret och badrummet bra. Så här går du till väga:

 1. Lägg mattorna i blöt
 2. När det blivit ordentligt genomvåta lägger du dem på en plan yta
 3. Om du använder flytande såpa häller du det i en sträng i mitten på mattan. Är det fast såpa stryker du den direkt på borsten
 4. Skrubba mattan från mitten och ut mot kanterna. Häll mer vatten på mattan vid behov. Använd en mjuk borste om mattan är ömtålig
 5. När du är klar med ena sidan vänder du på mattan och upprepar proceduren
 6. Skölj därefter mattan ordentligt så att all såpa och smuts rinner bort
 7. Häng upp mattan på tork

Skura mattan i snö

Det går utmärkt att tvätta mattor i snö om du bor i en del av landet där förutsättningarna är de rätta. Snön behöver nämligen vara kall och torr. Dessutom är det viktigt att marken är frusen så att mattan inte blir smutsig. Har du tillgång till sjö- eller havsis är det ännu bättre. Även en klipphäll eller altan passar bra.

Så här gör du för att snöskura mattor:

 1. Sök upp en plats där det inte finns något smutsigt eller vasst som kan skada mattan
 2. Skaka mattorna innan du lägger dem i snön.
 3. Täck mattan med snö
 4. Borsta av mattan med en kvast. Använd lite kraft så att snön tar med sig smutsen
 5. Vänd på mattan och upprepa proceduren på andra sidan
 6. Skaka av mattan och piska den lätt med kvasten

Fördelen med att skura en matta i snö är att den är relativt torr när du tar in den, det eftersom du skakar bort den mesta snön. Det gör att du genast kan lägga tillbaka dem på golvet. Har du ett ömtåligt golv är det dock bättre att låta mattan torka en stund.

Torka mattan

Efter att du har tvättat mattan är det viktigt att låta den torka. En fuktig matta direkt på golvet kan nämligen ge mögelskador. Därför behöver mattan vara ordentligt torr innan den läggs på plats.

Det allra bästa är om du kan låta mattan torka utomhus. Då blir den ordentligt vädrad och torkar snabbt i solen. Om du måste låta mattan torka inomhus är det viktigt att du ser till att det sker på en plats med bra ventilation. Ibland kan det behövas en fläkt för att skapa tillräcklig luftcirkulation när du torkar mattan efter en matt tvätt.

Senaste inlägget