Städtips

Städa ut julen som ett proffs!

När städar du undan julen? Vissa gör det redan den 25 december, andra på nyårsdagen och vissa följer traditionen och väntar till den 13:e januari.

Psst... Gör städningen rolig och se det som ett träningspass. När du städar aktivt bränner du ca 260 kalorier i timmen, något som kan vara välkommet efter all julmat.

Att tänka på:

  • Städa uppifrån och ned, en yta i taget. Börja till exempel med högre skåp och avsluta med handfat. Det åker lätt ned smuts från de högre utrymmen till handfat och golv, vilket gör det onödigt att börja med de lägre ytorna. På så sätt slipper du städa om.

  • “Less is more” när det kommer till rengöringsmedel. Du förstör lätt ytor och får jobba längre med att få bort medlet än att få rent själva ytan.

Fläckar:

  • Det uppstår ofta fläckar lite här och där med mat och dryck som burits runt och sen trampats på. Med hjälp av en mikrofibertrasa och rengöringsspray får du bort detta på nolltid. Spraya alltid i trasan och aldrig direkt på ytan! Detta för att inte förstöra någon yta du rengör, men också som vi skrev innan - Det tar längre tid att städa bort allt medel.

Granbarr:

  • Granbarr kan bli till projektiler i din dammsugare, som kan riva sönder dammsugarpåsen och släppa ut fint damm i dammsugarens inre. Sopa upp barren i största möjliga mån, och tänk på att byta dammsugarpåse direkt om du dammsugit upp barr. Det är heller inte bra att dammsuga upp vatten (vilket kan finnas runt granen) då dammsugarpåsen då kan bli våt och börja lukta illa.

Avloppet:

Avloppet används mer frekvent när man är hemma ledig under julen. Om avloppet luktar illa kan du koka 2 dl vinäger och hälla ned i handfatet. Låt stå i minst 15 minuter innan du sätter på kranen.

Visste du att du enkelt kan blanda dina egna rengöringsmedel utan en massa otrevliga kemikalier? Smidigt, billigt och det bästa av allt - det är skonsamt mot vår underbara miljö!

En favorit till toaletten är denna. Enkelt, smidigt och resultatet? Ja, det blir skinande!

Du behöver:

• 1 dl ättiksprit (12%)

• 2 ½ msk såpa

• 4 dl vatten

• Toalettborste

Gör såhär:

Spola toaletten och rengör insidan av toalettstolen med toalettborsten. Blanda ättiksprit, såpa och vatten i en sprayflaska och spraya blandningen på porslinet inuti toalettstolen. Låt det dra i minst 30 minuter, men det skadar inte om det får verka längre. Använd toalettborsten och rengör insidan av toalettstolen. Spola!

Få saker att glänsa!

  • Rostfria ytor blir fingeravtrycksfria om du tar en trasa med ett par droppar koncentrerat diskmedel på och drar över ytan. Eftertorka med en torr trasa.

Ute efter fler städtips?

Kika in vår blogg. Där kan du till exempel läsa om hur du städar bort kalkavlagringar miljövänligt med hjälp av citron.

Senaste inlägget