Städtips

Rengör gjutjärnspanna på rätt sätt med våra tips

Att rengöra gjutjärnspanna skiljer sig mycket från teflon. Här är det viktigt att göra det rätt för att inte förstöra pannan. Läs vår guide här!

Rengör din gjutjärnspanna korrekt så håller den länge

En gjutjärnspanna är en bra investering som kan hålla livet ut. Dessutom går gjutjärnspannor, och andra gjutjärnsprodukter som stekplattor och grytor, att använda på induktionshällar, gasspisar och över öppen eld. Det är dock viktigt att ta hand om och rengöra gjutjärn på rätt sätt. Om du slarvar med rengöring eller torkning kan grytan börja rosta eller få fastbrända partier. Följ de tips vi ger dig i artikeln så kommer din gjutjärnspanna hålla sig fräsch i många år.

En nydiskad gjutjärnspanna trivs givetvis bäst i ett nystädat kök, ingen vill ställa in en ren stekpanna i ett smutsigt skåp. Vi på Freska hjälper gärna till med städningen så att ditt kök blir skinande rent. Du kan boka en hemstädning hos oss så att du får tid för annat.

SE - Hemstädning - Banner

Rengöra gjutjärnspanna & gjutjärnsgryta

Beroende på om du ska göra en grovrengöring eller vardagsrengöring av dina gjutjärnsgrytor och pannor ser processen lite olika ut. Vardagsrengöringen är viktig för att få bort matrester efter varje användning men även för att konstant underhålla din gjutjärnspanna så du undviker större problem med rost och fastbränd smuts. En grovrengöring behövs med jämna mellanrum men framför allt när din panna eller gryta börjar se smutsig ut.

För en smidig vardagsrengöring rekommenderar vi att du gör följande:

  • Låt din gjutjärnspanna svalna något innan du diskar. Den ska vara varm, men inte stekhet.
  • Rengör pannan när den fortfarande är varm med hett vatten och en diskborste eller den mjuka sidan av en disksvamp. Du ska inte använda diskmedel eller någon form av rengöringsmedel.
  • Skölj ur pannan med varmt vatten.
  • Torka sedan pannan med hushållspapper eller en kökshandduk. Du kan även låta den självtorka på svag värme på spisen i ungefär 10 minuter.

Kom ihåg att du aldrig ska låta gjutjärnspannan självtorka i diskstället eftersom fukten gör att grytan kan börja rosta.

Grovrengöring med salt i gjutjärnspanna

Som sagt är det bra att då och då göra en grovrengöring av dina gjutjärnspannor, speciellt när de börjat få svårare fläckar. För att få din panna att se ut som ny igen gör du på följande sätt.

  • Skölj gjutjärnspannan i hett vatten när den fortfarande är riktigt varm. Det kommer att ryka och fräsa från pannan.
  • Häll över ett lager flingsalt i pannan och gnugga med den mjuka sidan på en disksvamp.
  • Du kan även hälla i salt i pannan när den står på svag värme på spisen. Rör runt saltet då och då med en träslev eller smörkniv i trä. Med den här metoden får du med hjälp av saltet bort gamla rester från pannan.
  • Skölj sedan ur ordentligt med vatten så att allt salt försvinner.
  • Torka för hand eller låt den självtorka på svag värme på spisen.
  • Applicera olja på exempelvis en bit hushållspapper och olja in din panna.

SE - Rengöra gjutjärn

Fastbränt i gjutjärnspanna

Om din gjutjärnspanna har fastbrända partier kan du få bort dem med matolja och salt. Häll lite salt i din varma stekpanna och gnugga med hushållspapper tills de brända partierna släpper. Häll sedan bort allt salt och låt pannan svalna så att den är kall eller ljummen. Avslutningsvis häller du olja i pannan och värmer den försiktigt på låg värme på spisen i ungefär 15 minuter. Oljan ska sugas upp av pannan. Om någon del av pannan fortfarande är torr häller du bara på mer olja.

SE - Ett års tävling - Banner

Ta bort rost från gjutjärn

För att undvika att din gjutjärnspanna rostar ska du se till att den aldrig står blött eller är fuktig. När den har diskats ska den alltid torkas ordentligt eftersom pannan inte rostar om den hålls torr.

Om du ändå har fått rost i din gjutjärnspanna kan du börja med att diska den med en vanlig diskborste i hett vatten. Torka sedan ur pannan ordentligt med hushållspapper eller en trasa du inte är rädd om, eftersom rost ger fläckar som är svåra att få bort. När pannan är helt torr oljar du in den och låter den stå över natten. Nästa dag gnuggar du bort rosten med hushållspapper. Om pannan har mycket rost kan du behöva upprepa proceduren flera gånger.

Spisplattor av gjutjärn

Har du en spis med gjutjärnshäll kan det vara svårt att enbart använda en disksvamp för att få den ren. Du kan använda en tandborste för att göra rent kanter och en tandpetare för att få upp smuts ur plattans spår. Efter rengöring torkar du av plattan eller låter den stå en stund på svag värme så att all fukt försvinner.

Skillnad på rengöring av gjutjärn och teflon

Den främsta skillnaden på att rengöra gjutjärnsgryta och en teflonpanna är användningen av diskmedel. Eftersom ytmaterialet är annorlunda i en teflonpanna är det ofta väldigt lätt att få bort matrester och fett. Skulle du ändå få fastbrända partier i en teflonpanna använder du diskmedel, inte salt.

Tänk på att du aldrig ska använda diskmedel på gjutjärn. Till skillnad från exempelvis pannor i teflon och grytor med andra beläggningar behöver de som är gjorda i gjutjärn en film eller hinna av naturligt fett för att maten inte ska bli fastbränd eller stekpannan inte ska börja rosta. Eftersom ytan i gjutjärnsprodukter ska vara mättad på fett är det därför alltid nödvändigt att olja in pannan efter att du diskat den.

FRESKAS STORA STÄDTÄVLING

Tävla om hemstädning i ett helt år! – Värde: 25 000 kr.
Dessutom dras en vinnare varje månad där du tävlar om presentkort, dammsugare och andra fina priser!
Fyll i formuläret och svara rätt på frågan för att delta i tävligen! ✨

tävlingsarrangören kan kontakta mig via telefon eller e-post. Jag har rätt att invända mot användning av mina personuppgifter för direktmarknadsföring. Läs tävlingsreglerna här.