Städtips

Rengör och putsa mässing skinande ren

Har du mässingföremål hemma som behöver lite extra omtanke? Vi har samlat de bästa tipsen för hur du enkelt rengör och putsar mässing.

Få saker kan få ett dukat bord att se så välkomnande och hemtrevligt ut som ett par tända ljus i vackra stakar hemma. Speciellt om det är ett par ljusstakar i mässing, vilka du kanske ärvt av en kär gammal släkting. Efter att ha tappat i popularitet ett tag så är nu mässingsföremål i högsta grad aktuella igen.

Har du inte redan gjort det är det med andra ord dags att plocka fram dina föremål i mässing och börja använda dem. Har de stått oanvända ett tag kan de dock behöva rengöras för att skina igen.

Istället för att behöva ställa frågan till dina vänner på Facebook, har vi redan sammanställt olika sätt att rengöra mässing på åt dig, så läs mer här.

SE - Competition - Banner

Hur rengör man mässing?

Beroende på hur du förvarar dina föremål av mässing kommer de alltid utsättas för damm, fukt, smuts eller matos. Eftersom mässingen är en metall innebär det att den reagerar på allt runt omkring. Till och med luften och den kan bli både missfärgad och fläckig samt ytan kan bli matt.

SE - Mässing kran SEO

Mässing är en legering av koppar och zink och det är faktiskt kopparmetallen som gör att föremålet kan få en grön ton av det ärg som bildas. För att undvika det ska du ta hand om problemet i tid och rengöra från oxiden direkt.

Mässing är känsligt

För att inte skada produkter av mässing när du rengör dem, behöver du ha lite koll på vilka enkla och bra metoder som finns. Det finns faktiskt många användbara sätt att göra rent mässingsföremål på, med hjälp av saker som du redan har i ditt hem och lätt kan blanda ihop.

Eftersom metallen är både mjuk och spröd samtidigt är den också känslig mot mekaniska skador som kan uppstå vid användning och framförallt vid rengöring. Använd därför enbart mjuka trasor och en ganska lätt hand när du ska få dina mässingsaker rena.

Rengör mässing med såpa och vatten

Den första metoden för att rengöra koppar och mässing är helt enkelt att använda såpa och ljummet vatten om den bara är lite smutsig. Skulle det inte räcka kan du pröva att lägga ner föremålet i riktigt varmt vatten.

Se till att vattnet har svalnat ordentligt innan du tar upp mässingsföremålet. Använd en mjuk trasa när du rengör mässing för att torka av. Den här metoden kan du också använda för att rengöra oxiderad mässing.

Ta bort feta fläckar från stearin

För att rengöra från stearin som sitter hårt på ljusstakar, skölj dem med kallt vatten i några minuter och skrapa bort resterna tills det blir helt rent. När du har lagt ner tid på att rengöra mässingen, kommer du att se vilken skillnad det gör när den är ren och fin. Du kommer därför troligen använda den mycket oftare.

SE - Mässing ljusstake SEO

Stearin är egentligen en syra, vilket är orsaken till att mässingljusstakar verkar bli angripna särskilt hårt. Framförallt när riktiga stöpta kronljus används i dem.

Polera mässing

För att få mässing skinande blank på nytt finns det också flera olika metoder. Även här har vi sammanställt några enkla sätt och bra tips med allt du behöver veta för att rengöra mässing och som du kan dela med dig av till andra.

Läs mer nedan hur du får bort de tråkiga fläckarna och låt sakerna komma till sin rätt igen. De här metoderna är inte bara bra för dina vackra malmljusstakar. Du hittar också bästa mässingputs för att putsa kakelugnsluckor för att få bort smuts.

Hur putsar man mässing?

Det första du behöver göra är att vara säker på om föremålet är av mässing eller enbart är mässingpläterat, alltså bara har ett tunt lager mässing på en annan metall.

Ett tips är att testa med en vanlig kylskåpsmagnet för att hålla koll på det, eftersom mässing inte är magnetiska. Håll magneten mot föremålet. Skulle magneten fastna behöver du vara extra försiktig. Undvik att gnugga för hårt och använd sådant som inte repar beläggningen.

Rengör och putsa mässing med ättika

Ett av flera husmorsknep är att använda ättika så att du får mässingen skinande blank. Blanda en matsked med 24-procentig ättika i en skål, tillsammans med två matskedar salt. Blandningen kommer bli till en smet som du gnider in med en mjuk trasa.

Håll koll att du inte gnider för hårt så du råkar repa metallen. Skölj sedan med ljummet vatten och torka med en trasa.

Putsa mässing med ketchup

Många använder ketchup eftersom det ofta finns hemma. Det är en metod som även du kan pröva när du börjar se över dina mässingsföremål. Det enda du behöver är ketchup som du gnuggar på föremålet. Låt ketchupen verka i 30 minuter eller mer.

Ibland kan den behöva verka en hel timme eller till du tror att det börjar bli klart. Skölj med varmt vatten så att all ketchup försvinner. Torka med en trasa.

Putsa mässing med bikarbonat och varmt vatten

Även om ketchup är bra för att få exempelvis fina ljusstakar, finns det andra som menar att en lika bra metod är att rengöra mässing med citronsyra. Här får du veta hur du kan rengöra dina mässingsföremål med hjälp av citron och bikarbonat. Ett sätt är att hålla en halv citron, med lite bikarbonat på ytan, mot föremålet och gnugga.

Gör en pasta för att putsa med

Ett alternativ är att du häller saft från en citron i en skål och lägger i en tesked bikarbonat. Blanda tills får du en pasta som du applicerar med en trasa. Är föremålet smutsigt är det här effektivt också för att rengöra. Skölj med varmt vatten och torka med en annan trasa.

Putsa mässing med bakpulver och varmt vatten

Om du inte har bikarbonat hemma så kan du ta bakpulver istället. Använd lite mer bakpulver än vad du skulle ha gjort med bikarbonat, då det innehåller mindre av det aktiva ämnet. Det rengör på samma sätt och tar bort smuts effektivt. Applicera som det är beskrivet ovan och låt verka innan du sköljer av och torkar.

Olika kemikalier för att putsa mässingsföremål

Om din mässingsljusstake eller skål har fått väldigt mycket missfärgningar eller ärgat mycket kanske du hellre vill köpa ett av de olika kemiska medel som är tillgängliga i handeln. Till exempel är silverputs ett vanligt rengöringsmedel för metaller.

Flera olika medel

Många av de kemikalier som går att köpa är speciellt framtagna för att göra rent föremål av olika typer av metaller. Det går ypperligt att utnyttja egenskaperna hos silverputs för att återställa exempelvis ett gammalt loppisfynd till sin forna glans.

Var försiktig med kemikalier

Du behöver dock vara medveten om att många handelskemikalier är starka och kan orsaka allt från hudirritationer till frätskador. Vissa kemikalier kan dessutom skada metaller om du använder fel medel.

Läs därför noga på förpackningen för att se om ett specifikt medel fungerar på just dina mässingsföremål. Står det inte uttryckligen att det går, är det oftast säkrast att låta bli att testa. Men vill du ändå prova, så gör det på en liten fläck på en plats som inte syns.

Låt medlet verka i någon timma innan du putsar bort det och ser efter att metallen inte skadats.

FRESKAS STORA STÄDTÄVLING

Tävla om hemstädning i ett helt år! – Värde: 25 000 kr.
Dessutom dras en vinnare varje månad där du tävlar om presentkort, dammsugare och andra fina priser!
Fyll i formuläret och svara rätt på frågan för att delta i tävligen! ✨

tävlingsarrangören kan kontakta mig via telefon eller e-post. Jag har rätt att invända mot användning av mina personuppgifter för direktmarknadsföring. Läs tävlingsreglerna här.