Tips

Saker att göra medan vi städar

Tips på saker du kan göra medan vi gör ditt hem skinande rent!

Gå ut på en promenad
Promenader är positivt för ditt hjärta, och hjälper till att sänka blodtrycket och få upp din kondition. Din insats stimulerar cirkulationssystemet och musklerna, så att både blodtrycket och kolesterolvärdet sjunker. Hjärtat blir därmed starkare. Du är också snäll mot dina lungor när du promenerar.

Planera helgen
För att helgen ska kännas lite längre kan det vara en bra idé att se till att planera den i förväg. Välförtjänta sovmorgnar och långfrukostar är underbart men kan resultera i en sen start av dagen. Har du då dessutom inte bestämt dig för vad du ska göra är det lätt att mycket tid försvinner åt att lista ut det. Har du istället sett till att planera vad du vill göra och hinna med under dagarna kommer du också kunna känna att du utnyttjar din lediga tid bättre.

Ps. Vi kan nog alla komma överens om att städning inte är den roligaste aktiviteten och därför blir det ju extra tråkigt när det ska sluka tid från ledigheten. Lås oss ta hand om den...

Handla
Ta en en paus och planera maten för kommande veckan. Passa även på att åka och handla maten så att du slipper tänka på detta under helgen. Just nu kan det dock vara bra att beställa maten online och få den levererad hem. Hur du än väljer att göra dina inköp tar själva planeringen alltid tid.

Ring en vän
Just nu träffar de flesta av oss inte sina vänner så ofta så passa på att gå på en promenad och ring en vän under tiden.

Ta paus
Var noga med att ta din paus (oavsett hur kort eller lång den är). Det bästa sättet att njuta av sin rast är att faktiskt ta rasten, oavsett hur stressigt det är. Konsten ligger i att släppa det man håller på med för en stund.

Sträck på dig
Har du ett stillasittande jobb så kan det vara läge att under rasten ta vara på tiden genom att röra på dig, har du däremot ett fysiskt arbete så kanske det kan vara skönt att få sätta sig ner en stund. Oavsett vilket yrke du har är det bra att bryta från det du håller på med helt och göra något annat under din paus.

Lämna arbetsplatsen (hemmakontoret)
Ibland kan det vara svårt att tänka på annat om man är kvar på arbetsplatsen, det är även lätt hänt att man gärna börjar jobba lite smått även om rasten inte är slut. Går du ifrån jobbet, på t.ex. på en promenad så utnyttjar du hela din rast, du får lättare att koppla bort jobbet en stund och du minskar risken för att dina arbetskamrater ska fråga om jobbrelaterade frågor. Kom ihåg att ställa in på datorn att du har paus om dina kollegor försöker få tag på dig.

Fika med arbetskamraterna digitalt
Även om många sitter hemma nuförtiden är det viktigt att ta fikastunder med kollegorna. Prata om annat än jobbet och ta en god kopp kaffe ihop. Fikarasten är inte ett möte utan en paus då man ska få möjlighet att ladda batterierna för den fortsatta arbetsdagen.

Vara hemma med barn under tiden vi städar?
Passa på att lek ute med barnen en stund för att sen njuta av ditt rena hem. Gör en spontan skattjakt och leta efter pinnar och kottar att pyssla med senare. Det går att göra mkt med lite klister, glitter och pinnar.