Lär känna Freska

Hos oss är villkoren viktigast

Vi vill påminna om att inte dra alla aktörer i branschen över en kam.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten nyligen lyftes frågan gällande arbetsvillkoren inom städbranschen, och hur oseriösa företag använder skattemedel till illegala verksamheter.  Det är verkligen en angelägen fråga att lyfta, samtidigt som det är viktigt att förstå att de flesta städbolag ändå är seriösa, och har schyssta villkor för sina anställda.

Vi vill alltså påminna om att inte dra alla aktörer i branschen över en kam.

Hos oss på Freska är våra städare det viktigaste vi har, och det är en självklarhet att alla omfattas av kollektivavtal. Det innebär att dom får betald semester, samt friskvårdsbidrag, pensionsavsättningar och andra förmåner som främjar god hälsa och grundtrygghet.

I dagsläget har vi över 700 anställda städare från över 60 olika länder. Samtliga av dessa är tillsvidareanställda, på halvtid eller heltid. Anställningen innebär en ovärderlig möjlighet för många nyanlända att få en fot in på arbetsmarknaden, skaffa ett nätverk, känna gemenskap och lättare komma in i samhället.  

Som konsument har du själv möjlighet att säkerställa att det företag du anlitar har kollektivavtal för sina anställda. Det kan du enkelt göra genom en sökning på företaget via tjänsten Kollkollen på Kommunals hemsida. 

Vi förstår att det såklart kan kännas lockande om priset för städtjänsten är väldigt lågt. Detta är dock ofta en indikation på dåliga arbetsvillkor för företagets anställda. Att betala något mer för en städtjänst innebär i förlängningen att du som kund får ett skinande rent hem, samtidigt som du bidrar till en utveckling mot schysstare arbetsvillkor inom städbranschen.

Våra städare är våra superhjältar, och dom förtjänar det bästa. Så tänker vi, och alla andra seriösa städbolag.

Här kan du läsa mer angående detta.

Senaste inlägget