Städtips

Tvätta duntäcken och dunkuddar på bästa sätt

Att tvätta duntäcke och kuddar på rätt sätt är viktigt för att de ska hålla länge och hålla sig lika fluffiga. Läs vår steg-för-steg guide här!

Alla sängkläder behöver bli tvättade, så även duntäcken och dunkuddar. Sängkläder med dun kännetecknas av att de är både luftiga och varma. För att de ska fortsätta hålla den höga kvaliteten krävs det att du tar hand om dem på bästa sätt. Det innebär att det är viktigt att du vet hur du ska tvätta dem. Vi kommer här ge dig all information du behöver veta om vad du bör och inte bör göra. Därför har vi skrivit en steg för steg-guide som är lätt att följa för hur du tvättar kuddar och täcken.

Tips och råd för att tvätta duntäcke

Ett duntäcke ska helst inte bli tvättat för ofta, dun har självrengörande egenskaper. Du bör istället regelbundet vädra och skaka täcket. Det ser till att dunet håller sig jämt fördelat, vilket innebär att täcket fortsätter att vara fluffigt och fylligt. Vädringen håller dessutom täcket fräscht.

En av de bästa egenskaperna som dun har är att det andas och det transporterar bort den fukt kroppen producerar medan du sover. Därför bör du inte lägga på överkast direkt på morgonen när du bäddar utan låt duntäcket ligga öppet så att fukten kan dunsta bort.

Tvättråd för duntäcke

Sköter du om ditt duntäcke räcker det oftast att du tvättar det en gång om året. Tvättar du ditt duntäcke för ofta håller det inte lika länge då varje tvätt nämliorsakar att dunet försämras. Men ibland kan det behöva bli tvättat lite oftare, exempelvis efter en förkylning med feber eller om du svettas mycket på nätterna.

Det finns ett par saker du inte bör göra och det är:

 • Fyll inte maskinen för mycket. Om du har fler än ett täcke, tvätta dem ett och ett
 • Använd aldrig sköljmedel
 • Överdosera inte med tvättmedel
 • Hängtorka inte, använd torktumlare

Steg för steg-guide

 1. Ta alltid bort eventuella fläckar innan tvätt

Dun är känsligt mot medel som löser fett. Därför bör du alltid ta bort fläckar på täcket innan du tvättar det. Använd galltvål eller varm såpa.

 1. Läs alltid tvättråd som finns på täcket

Precis som de flesta textilier har även duntäcken oftast en etikett med tvättråd där du kan se rekommendationer och tvättemperatur.

 1. Tvättmedel för duntäcke

Duntäcken behöver ett tvättmedel som är tvålbaserat, eller välj ett enzymfritt tvättmedel för dun. Ett vanligt tvättmedel är mycket fettlösande och innehåller så kallade tensider. De skadar dunet och orsakar att dess naturliga oljor blir förstörda, vilket leder till att det torkar ut. Det i sin tur gör så att fluffigheten försvinner och täcket blir platt.

 1. Var sparsam med tvättmedel

Många använder för mycket tvättmedel i sin maskin, något som faktiskt gör tvätten smutsigare. Den rekommenderade mängden tvättmedel för ett duntäcke är cirka 50 ml tvålbaserat eller enzymfritt tvättmedel. Doseringen brukar vanligtvis finnas på tvättmedelsförpackningen.

 1. Tvätta täcket i 60 grader

Tvätta hellre lite varmare för att få bort bakterier eftersom duntäcken sällan blir tvättade. Det rekommenderas att tvätta ett duntäcke över 55 grader Celsius, annars överlever sängkvalster. Kör gärna ett extra sköljprogram, men återigen, använd inte sköljmedel.

 1. Tvätta med tennisbollar

Till sist rekommenderar vi att du stoppar några tennisbollar i maskinen. Det förhindrar att dunet i täcket klumpar ihop. Tennisbollar är mjuka och lätta så de skadar inte maskinen. Men de är ändå tåliga nog att slå isär och separera dunet. Har du inte tennisbollar kan du även använda bandybollar som är en liknande boll.

Tvätta duntäcke utan tennisbollar

Det finns en del tvättguider som ger råd om att tvätta utan tennisbollar men genom att använda dem i tvättmaskinen underlättar du torkningen. Om du tvättar utan tennisbollar bildar dunet klumpar som sedan blir svårare att lösa upp i torktumlaren.

Torktumla duntäcke

När det gäller duntäcken är sättet du torkar dem på mycket viktigt. Både dun och fjädrar tål vatten. Men däremot riskerar du att duntäcket förstörs om det inte torkas korrekt. Finns det klumpar kan det bildas mögel inne i täcket.

Du bör alltid torktumla på svag värme eller medelvarmt. Precis som vid tvätt är det rekommenderat att använda tennisbollar när du torktumlar täcken av dun. Var alltid noga med att duntäcken blir helt torrt.

Ett par råd är att:

 • Göra en paus i torkningen där du tar ut täcket och puffar till det så att dunet fördelas. Det ger bättre förutsättning för dunet att torka
 • Lita inte helt på att täcket har torkat när programmet har kört klart och stannar. Det kan fortfarande finnas fukt kvar
 • Vårt bästa tips är att du luktar på täcket. Luktar det fuktigt dun bör du skaka täcket och fortsätta tumla tills det är torrt och luktar fräscht
 • Ha inte för bråttom, att torka duntäcken tar tid

Tvätta duntäcke utan torktumlare

Hängtorka aldrig ett duntäcke. Risken är stor att dunet hamnar längst ner i täcket eller i de sydda sektionerna i klumpar. Dessutom torkar det inte tillräckligt snabbt, vilket kan lämna kvar fukt och leda till att dunet mögelskadas.

Hur tvättar man dunkuddar

När du ska tvätta dunkuddar gör du precis som du gör med ett duntäcke. Eftersom de är mindre kan du oftast köra ett par stycken åt gången i maskinen, men fyll inte upp den för mycket. Blanda heller inte i annan tvätt även om det finns plats kvar. Använd också här tennisbollar så att dunet fördelar sig. När du ska tvätta kuddar i maskin följer du vår steg för steg-guide ovan. Observera att rekommenderad mängd tvättmedel är 30 ml när du ska tvätta en dunkudde.

Torktumla dunkudde

Precis som med duntäcket ska dunkuddar bli torktumlade, helst med några tennisbollar. Även här kan du köra fler än en kudde eftersom de är mindre än ett duntäcke. Men fyll inte heller torktumlaren för mycket. Alla produkter med dun behöver nämligen plats för att torka korrekt.

Om du inte har tumlare kan du kanske be att få låna maskinen av en vän. Du ska absolut inte hängtorka dunkuddar. Även här riskerar du att allt dun hamnar i en klump som har svårt att torka. Eftersom en dunkudde sällan är sydd i sektioner som ett duntäcke blir det mycket dun som samlas i nedre delen om du hänger kudden.

Hjälp med städning och få tid över till annat

Att tvätta kan vara både en tråkig och jobbig syssla, så om du vill få tid över till annat så kan du alltid ta hjälp av Freska med andra hushållsysslor som till exempel städning genom bland annat boka hemstädning eller storstädning. Vi hjälper dig gärna!

Senaste inlägget