Städtips

Ättika - Tips och användningsområden

Ättika har väldigt många fördelar, inte minst när det kommer till rengöring och städning. Läs om användningsområden och våra tips här!

Att städa med ättika är ett beprövat husmorsknep som fungerar riktigt bra till flera olika saker. Du kan tvätta med ättika, göra rent fönster, få bort ingrodda kalkavlagringar och göra ditt eget rengöringsmedel. Här kan du läsa om hur du kan städa med ättika på bästa sätt och vilka material du ska undvika att ha ättika på.

Vad är ättika?

Ättika är en blandning av ättiksyra och vatten. Ättiksyra framställs när alkohol får oxidera. Skillnaden på ättika och ättikssprit ligger i koncentrationen. Om det är 24 % heter det vanligtvis ättika medan alternativet med 12 % kallas ättiksprit.

Tvätta med ättika

Det är en myt att ättika förstör din tvättmaskin. När du häller ättika i tvättmaskinen kommer den att blandas ut med vatten vilket gör att det inte blir så starkt. Förutom för att göra rent din tvättmaskin kan ättika även användas som sköljmedel och för att få bort dålig lukt.

Ättika som sköljmedel

Ättika passar väldigt bra som sköljmedel då det på ett naturligt sätt gör dina plagg mjuka och sköna. Det hjälper även till med att få bort hår och ludd från dina kläder. Istället för sköljmedel häller du en deciliter ättika i tvättmaskinens fack för mjukmedel och tvättar som vanligt. Om du vill kan du tillsätta några droppar eterisk olja för att få en härlig doft.

SE - Ättika

Få bort dålig lukt med ättika

Om du har glömt att packa upp barnens gympapåse eller om handdukarna legat fuktiga ett tag kan du använda ättika för att få bort den unkna lukten.

Gör så här:

  • Lägg de plagg som luktar illa i tvättmaskinen och fyll tvättmedelsbehållaren med ättika. Du ska inte lägga något i mjukmedelsfacket. Kör det tvättprogram som bäst passar för plaggen.
  • När tvätten är klar kör du igång maskinen igen, den här gången med ditt vanliga tvättmedel.

Få bort fläckar med ättika

Ättika fungerar även bra som fläckborttagningsmedel. Ta en skål med vatten och häll i en skvätt ättika. Doppa sedan en trasa i skålen och gnugga försiktigt på fläcken. Vänta sedan några minuter och tvätta plagget som vanligt. Har du flera kläder med fläckar kan du med fördel tvätta de tillsammans så länge tvättanvisningarna anger samma grader.

Rengöra tvättmaskinen med ättika

Även din tvättmaskin behöver rengöras invändigt ibland. Genom att hälla ättika i tvättmedelsfacket och låta maskinen gå tom på 90 grader kommer du få en skinande ren tvättmaskin.

SE - Vill du slippa städa i ett år? - Banner

Ättika för rengöring

Du kan enkelt göra ett eget rengöringsmedel med bara tre ingredienser. Blanda två delar ättika med tre delar vatten och några droppar diskmedel i en sprayflaska. Rengöringsmedlet fungerar utmärkt för att göra rent fönster, speglar, duschväggar och möbler. Hos oss på Freska kan du boka fönsterputsning tillsammans med din hemstädning.

Rengöring med ättika

Om du har fått en fläck på mattan, madrassen eller på en möbel kan du använda dig av din egna rengöringsspray och bikarbonat. Strö bikarbonat över fläcken och spraya sedan med rengöringssprayen. Det kommer att fräsa lite när ättikan blandas med bikarbonatet. Låt blandningen sitta på fläcken i minst tio minuter, gärna mer.

Ta därefter en ren trasa och doppa i en skål med vatten. Gnugga försiktigt med trasan på fläcken till all bikarbonat försvunnit. Vill du att det ska torka snabbt kan du använda en hårtork.

Ättika rengöring badrum

Ibland börjar det lukta illa från avloppet och även då kan ättikan hjälpa dig. Häll ner en deciliter ättika i toalettstolen och låt det verka över natten, spola sedan toaletten på morgonen. Om det luktar unket från handfatet gör du på följande sätt:

  • Se till att det inte har samlats hår och tvålrester i vattenlåset. Börja med att skruva bort det och ta bort all eventuell smuts. Skruva sedan tillbaka vattenlåset innan du fortsätter.
  • Häll sedan ner en halv deciliter ättika i avloppet och direkt därefter häller du i två matskedar bikarbonat. Låt det verka några minuter och skölj sedan ordentligt med varmt vatten.

Både i vår hemstädning, storstädning och flyttstädning ingår en ordentlig rengöring av ditt badrum.

Ta bort kalk med ättika

Ättika är även väldigt effektivt för att få bort kalkavlagringar från flera olika material. Ättika i kaffebryggare fungerar exempelvis väldigt bra precis som i vattenkokaren och i badrummet.

Avkalkning av kaffebryggare med ättika

Även din kaffebryggare behöver avkalkas då och då. Blanda lika delar med 12 % ättikssprit och vatten och häll ner blandningen i kaffebryggarens vattenbehållare. Sätt i ett vanligt kaffefilter, precis som när du gör kaffe, och sätt igång kaffebryggaren. När hälften av blandningen har bryggts stänger du av kaffebryggaren och väntar 30 minuter.

Sedan sätter du igång kaffebryggaren igen och låter resterande vätska rinna igenom. Byt sedan filter och brygg igen, den här gången med enbart vatten. Upprepa det här några gånger tills allt kalk är borta och ättikslukten har försvunnit.

Avkalkning av vattenkokare

Fyll din vattenkokare på kvällen med en blandning av hälften vatten och hälften ättika. Låt det stå över natten. På morgonen häller du ut blandningen och sköljer vattenkokaren ordentligt. Du kan sedan koka upp rent vatten en gång som du häller ut innan du använder vattenkokaren igen.

Avkalkning i badrum

I badrummet är det vanligt att kalk sätter sig runt kranar, på duschväggar och på duschmunstycket. För att få bort kalk från duschväggarna kan du spraya dem med ditt eget rengöringsmedel som vi nämnde tidigare och sedan gnugga med en fuktig trasa. Har du mycket kalk kan du strö på bikarbonat på trasan innan du gnuggar.

Skölj sedan med vatten och torka med en torr trasa. När det gäller duschmunstycket och kranar kan du linda in dem med en ren trasa eller hushållspapper och sedan spraya på ättika så att det blir fuktigt. Låt verka i ungefär 20 minuter och ta därefter bort trasan. Till sist torkar du kranen med en ren, torr trasa.

Ta bort rost med ättika

Ättika är inte bara ett bra hjälpmedel för att städa eller få bort kalkavlagringar, det fungerar även utmärkt för att ta bort rostfläckar. Beroende på föremålets storlek kan du göra på olika sätt.

Mindre föremål

Lägg ditt föremål i en bunke eller en hink och häll därefter på ättikssprit så att all rost blir täckt. Är det inte mycket rost kan det räcka med en timma, annars låter du ditt föremål ligga kvar i 24 timmar. Gnugga sedan bort eventuell överbliven rost med en disksvamp eller tandborste och skölj ordentligt med varmt vatten. Låt sedan torka.

Större föremål

Om du behöver ta bort rostfläckar från ett föremål som inte får plats i din hink häller du på ättikspriten och låter föremålet stå den tid som behövs. För att förenkla processen kan du använda en sprayflaska. Gnugga sedan bort rosten med en borste och skölj ordentligt. Gör du det utomhus kan du använda en vattenslang för att skölja bort ättikan.

Var du inte ska använda ättika

Även om ättika är ett mirakelmedel som fungerar till diverse olika rengöringsområden finns det en del material som inte tål den starka syran i ättika.

- Natursten

Oavsett om det är marmor, granit eller oglaserat klinker och kakel ska du inte använda ättika.

- Strykjärn

Det är lätt att tro att du kan kalka av ett strykjärn precis som en kaffebryggare eller vattenkokare. Det ska du inte göra eftersom ättikan kan skada strykjärnets insida.

- Vaxade och blanka ytor

Du ska inte heller använda ättika till lackerade eller vaxade ytor och möbler. Ättikan kan göra att ytan blir matt och få ojämna fläckar.

FRESKAS STORA STÄDTÄVLING

Tävla om hemstädning i ett helt år! – Värde: 25 000 kr.
Dessutom dras en vinnare varje månad där du tävlar om presentkort, dammsugare och andra fina priser!
Fyll i formuläret och svara rätt på frågan för att delta i tävligen! ✨

tävlingsarrangören kan kontakta mig via telefon eller e-post. Jag har rätt att invända mot användning av mina personuppgifter för direktmarknadsföring. Läs tävlingsreglerna här.