Städtips

Tips för att rengöra en induktionshäll

Att rengöra sin induktionshäll är viktigt av flera anledningar. Vi ger våra bästa tips på hur du går tillväga steg för steg. Läs mer här!

Tips för att rengöra en induktionshäll

Många använder helt fel metoder när de rengör sin induktionshäll, vilket förstör den genom att göra repor i keramikbeläggningen. Men det är inte bara just själva rengöringen efter du använder hällen som är viktig. Även innan du använder den bör du göra rent den. Det samlas nämligen damm som när du startar induktionshällen kan bränna fast.

Vad som är mycket viktigt är att inte tänka "jag gör det sen". Ta alltid bort smuts direkt så snart hällen har svalnat. Framför allt om det är socker eller om plast har smält och droppat på hällen. Det kan vara mycket svårt att få bort om du låter det ligga kvar.

Få bort beläggning på induktionshäll

Om du inte rengör regelbundet och låter smuts vara kvar kommer det snart att bildas en beläggning. Är den inte så grov kan du rengöra den med en mikrofiberduk och diskmedel. Men om den har bränt fast kommer det krävas lite mer jobb. Här är det bästa att rengöra induktionshäll med skrapa. Det finns speciella skrapor för just induktionshällar och som är rakbladsvassa.

SE - Competition - Banner

Ta bort fläckar på induktionshäll

Du kan även skrapa induktionshäll om det är svårare fläckar. Här kan du prova med diskmedel och en mjuk trasa först. Om det inte går använd inte produkter med slipmedel eller svinto. Det kommer att repa hällen. Använd därför skrapa.

Rengöringsmedel till induktionshäll

Det finns en mängd specialmedel för den rengöring induktionshäll behöver. Men det fungerar lika bra med vanligt diskmedel eller ett universalrengöringsmedel. Tänk bara på att skölja ren hällen så att inga rester av rengöringsmedlet finns kvar.

Återigen, använd aldrig svinto eller stålull för att ta bort fläckar, det repar och förstör hällen. Detsamma gäller för rengöringsmedel med slipmedel i samt disksvamparnas hårda sida. Däremot fungerar nätet som apelsiner ligger i perfekt. Mjukt nog att inte repa men tåligt nog att gnugga bort smuts.

Vanliga hushållsprodukter för rengöring av induktionshäll

Husmorstips är uppskattade och ofta enkla lösningar. För en induktionshäll är exempelvis bakpulver en praktisk lösning där du helt enkelt torkar hällen med en fuktad trasa och strör över bakpulvret. Låt det verka minst några timmar, helst över natten. Häll sedan på kokhett vatten och låt bakpulvret lösa upp smutsen. När vattnet är svalt torkar du av med en trasa.

En annan hushållsprodukt som många har hemma är ättika. Den kan användas i en blandning med vatten och lite bakpulver för att rengöra varje gång du använt induktionshällen. Spraya bara på och torka av. Ättika är även bra för att ta bort fläckar efter vatten.

Göra rent induktionshäll steg för steg

  • Innan du rengör hällen se till att den har svalnat helt.
  • Börja alltid med att torka av induktionshällen med en mjuk trasa som du fuktar med vatten. Är hällen mycket smutsig kan du ta lite diskmedel, men se till att du sköljer bort allt rengöringsmedel. Torka sedan av med en torr trasa. Mikrofiberdukar är perfekta för induktionshällar.
  • Rengöringsmedel du kan använda är som sagt diskmedel eller universalrengöringsmedel. Om det är mycket fett rekommenderar vi ett rengöringsmedel som är neutralt eller lätt alkaliskt.
  • Beläggningar och svårare fläckar tas enkelt bort med en hällskrapa.

Vill du inte använda rengöringsmedel, oavsett om de är universala eller specialprodukter för rengöring spishäll med induktion kan du alltid använda dig av de husmorsknep vi har tagit upp. Bakpulver och ättika gör underverk på induktionshällar, och du riskerar inga repor. Var bara försiktig med ättika så det inte kommer på ramen runt för det kan ta bort glansen på den.

Tjänster Freska erbjuder för rengöring

Vill du ha hjälp med rengöring induktionshäll kan du boka in vår hemstädning. Ska du flytta kan det dessutom vara smart att anlita professionella städare för induktionshäll rengöring. Just flyttstädning vill du verkligen ska vara perfekt så att den går igenom besiktningen.

Vi erbjuder även andra städningar såsom storstädning och fönsterputs, men testa gärna en provstädning så kommer du upptäcka hur mycket tid du får över till annat.

FRESKAS STORA STÄDTÄVLING

Tävla om hemstädning i ett helt år! – Värde: 25 000 kr.
Dessutom dras en vinnare varje månad där du tävlar om presentkort, dammsugare och andra fina priser!
Fyll i formuläret och svara rätt på frågan för att delta i tävligen! ✨

tävlingsarrangören kan kontakta mig via telefon eller e-post. Jag har rätt att invända mot användning av mina personuppgifter för direktmarknadsföring. Läs tävlingsreglerna här.