Städtips

Rengör toaletten och städa badrummet som ett proffs

Det är viktigt att städa toalett och badrum noggrant av många anledningar. Här går vi igenom hur en grundlig städning av toaletten genomförs effektivt.

Badrummet är en yta som ofta hamnar i skymundan när det gäller storstädningen. Kanske beror det på att utrymmet i sig är en plats där vi ofta vistas i förbifarten. Men icke desto mindre spenderar vi en hel del tid i våra badrum.

Det är viktigt att rengöra din toalett och städa ditt badrum av ett flertal anledningar. Dels möjliggör du en mer trivsam miljö för dig själv och eventuella familjemedlemmar, men det är även viktigt att ta hand om vitvaror och inredning för att undvika slitage som kan uppstå i onödan. Det kan självklart också samlas bakterier och annan smuts i badrummet om man inte städar det ordentligt.

Hur ofta du ska städa ditt badrum beror på ett flertal faktorer. Exempelvis spelar antalet personer som bor i samma hushåll samt vilka material som förekommer i ditt badrum in. Den generella regeln i det här fallet brukar emellertid vara att städa badrummet och rengöra toaletten noggrant en gång i veckan.

SE - blogg - Bathroom - SEO

Ta kontroll över din städrutin

Här kommer vi förklara hur en grundlig städning av toalett och badrum genomförs effektivt och systematiskt. Vi tipsar om i vilken ordning du bör genomföra de olika stegen samt vilka material du behöver. Vi kommer även dela med oss av ett antal husmorstips för dig som inte vill använda dig av medel med starka kemikalier.

Vilka material behövs för att rengöra toaletten

För att utföra en grundlig rengöring av din toalett behöver du använda dig av olika produkter och redskap. Nedan har vi listat de vanligaste:

 • Gummihandskar - viktigt för att skydda händerna
 • Rengöringssvamp - nödvändig för att skrubba bort smutsfläckar
 • Trasa - för att torka rengjorda ytor
 • Microfiberduk - ger en jämn putsning i förhållande till exempelvis papper
 • Rengöringsspray - löser upp smuts och beläggningar
 • Putsspray - rengör ytor och framhäver glans
 • Medel med avkalkande egenskaper - för avkalkning av toalettskålen

Att använda diskmedel i toaletten är inte lika effektivt som en ändamålsenlig rengöringsspray. Däremot kan du städa toaletten med maskindiskmedel om du har bråttom och inte kan få tag på andra rengöringsmedel.

SE - Hemstädning - Banner

Så gör du ren toaletten steg för steg

Se till att rengöra din toalett på ett ordentligt sätt för ett resultat som både blir snyggt, håller länge och får bort eventuella bakterier. Så här gör du rent toalettens utsida samt toalettskål:

 1. Ta på gummihandskar.
 2. Börja med att täcka större delar av toalettens utsida med rengöringsmedel. Låt det verka ett par minuter och börja sedan arbeta i cirkulära rörelser på toalettstolens ryggstöd med en rengöringssvamp. Jobba dig nedåt och skrubba hela toalettens utsida samt lock och ring.
 3. Ta din rengöringstrasa och torka av rengöringsmedlet och den upplösta smutsen från de rengjorda områdena. Om du har en golvbrunn och duschslang nära till hands kan du med fördel spola av toalettstolen med vatten.
 4. Använd microfiberduken för att torka och putsa toalettens utsida.
 5. Nu är det är dags att ta dig an toalettens insida. Även här vill du arbeta dig uppifrån och ned för att smutsen som avlägsnas inte ska påverka de områden som redan är rengjorda. Börja med att täcka insidan av toalettskålen med rengöringsmedel.
 6. Skrubba tvättsvampens grova sida längs med toalettskålens inre kant. Se till att ta i ordentligt, här samlas mycket bakterier.
 7. Fortsätt sedan att skrubba rengöringssvampen i cirkulära rörelser längs med toalettskålens väggar tills det känns riktigt rent.
 8. När du skrubbat och rengjort ordentligt kan du spola toaletten och sätta i eventuellt doftblock.

SE - blogg - Rengöra toalett

Rengöring av toalettens krök

När du rengjort toalettens utsida och toalettskålen är det dags att ta dig an toalettens krök. Det mest effektiva sättet att rengöra kröken är att låta rengöringsmedel och aktiva ingredienser verka i toaletten under ett antal timmar. Du kan sedan spola och skrubba kröken med din toalettborste om det behövs.

Få bort missfärgningar och kalk - rengöring av toalett med husmorsknep

Utöver de kemiskt baserade och starka rengöringsmedel som finns tillgängliga på marknaden finns även en mängd husmorstips när du ska rengöra toalett och badrum. Ingredienser som du redan har i ditt skafferi kan hjälpa till att avlägsna missfärgning i toaletten, få bort brun beläggning i toaletten och även avlägsna kalk i toaletten. I och med det här slipper du även avloppslukt i badrummet.

Toalettrengöring med ättika

Med ättika kan du avlägsna kalkavlagringar runt kranar och även i toaletten. För bästa effekt häller du drygt 1 deciliter ättika i toalettstolen och låter det verka över natten. En av de stora fördelarna med ättika är att du inte behöver skrubba toaletten eftersom de frätande egenskaperna gör jobbet åt dig.

Bikarbonat vid rengöring av toalett

Ett alternativ till rengöringsmedel när du vill bli av med envisa fläckar är bikarbonat. Få bort brun beläggning i toaletten genom att strö bikarbonat i toalettskålen och låt det verka i ett par timmar. Du kan med fördel även kombinera bikarbonatet med ättika för ännu bättre effekt. Det fungerar utmärkt även för svart beläggning i toaletten.

Citronsyra vid rengöring av toalett

Ytterligare ett husmorsknep är att använda citronsyra vid rengöring av din toalett. Citronsyran är frätande och gör ett utmärkt jobb med att bekämpa kalkavlagringar. Det är emellertid inte lika effektivt mot smuts och fläckar men kan med fördel kombineras med både bikarbonat och ättika för en noggrann rengöring och avkalkning.

Städa badrum

När toaletten är skinande ren är det dags att städa resten av ditt badrum. Börja med att plocka undan allt som ligger framme för att lättare komma åt överallt. I badrummet hamnar allt som oftast smutskläder på golvet, handdukar i högar och tandborstar på handfatet. Sortera tvätten och lägg tillbaka föremål på sin rätta plats. När du nu har en ordnad yta kan du avlägsna textilier från badrummet, såsom morgonrockar, badlakan och handdukar.

Rengöra kakel och klinkers

Det finns rengöringsmedel som är speciellt framtagna för att rengöra kakel och klinkers som du kan använda. Ett annat bra tips är att spraya ett jämnt lager ättika över golvet och väggarna - låta stå ett tag och sedan torka bort. Kakelfogarna kan du få rena genom att blanda bikarbonat och vatten till en pasta och borsta dem med en tandborste.

Rengöra handfatet

Jobba igenom handfatet på samma sätt som toaletten, täck med rengöringsmedel och arbeta med cirkulära rörelser med en svamp. Se till att vara noggrann runt och på kranen då det är svårare att komma åt, här kan du med fördel använda en tandborste för att få det riktigt rent. Städa även under handfatet dit smuts och kalk lätt kan rinna ner. Se till att torka av alla ytor när du har städat klart.

Dammtorka och torka av andra ytor som kommod och skåpluckor, vill du vara extra noggrann kan du även passa på att rensa lite i skåpet och sortera och torka ur i lådorna.

Spraya med fönsterputs eller glasspray på speglarna och torka av för att få dem skinande rena (glöm inte speglarna på insidan om du har sådana också). Ett tips här för att undvika imma på speglar vid such och bad är att gnugga in raklödder på speglarna och torka bort.

Bli av med avloppslukt

Genom att skrubba ytor som handfat och badkar kan du bli av med dålig lukt i badrummet. Använd ett passande rengöringsmedel och avlägsna damm, smuts och fläckar. Avloppslukt kan bero på att det samlats föroreningar i vattenlåset. Då behöver du se till att först avlägsna smuts och hår för att sedan rengöra ordentligt. Torka därefter de rengjorda ytorna med en fuktig trasa och gå sedan över samtliga områden med en microfiberduk för att torka och putsa.

Fräscha upp plastmattan i badrummet

När samtliga ytor och förvaringsutrymmen är rengjorda är det dags att ta hand om golvet. Om du har en plastmatta kan du direkt använda en mopp eller rengöringssvamp och våttorka samtliga ytor där damm och smuts förekommer med vatten och såpa. Missfärgade ytor gnuggar du med allrengöringsmedel och en svamp.

När du är klar kan du hänga in rena handdukar och textilier. Nu är även ett perfekt tillfälle att piffa till lite extra och kanske ställa in ett nytt doftljus. Små medel kan göra stor skillnad för helheten och den nystädade känslan.

Att rengöra toalett och badrum är något de flesta av oss gör med jämna mellanrum, men ibland kanske du inte har tid eller ork. Freska erbjuder en rad olika städtjänster, bland annat hemstädning och fönsterputs, för att underlätta din hemtrivsel när du inte själv har möjlighet.

SE - Ett års tävling - Banner

FRESKAS STORA STÄDTÄVLING

Tävla om hemstädning i ett helt år! – Värde: 25 000 kr.
Dessutom dras en vinnare varje månad där du tävlar om presentkort, dammsugare och andra fina priser!
Fyll i formuläret och svara rätt på frågan för att delta i tävligen! ✨

tävlingsarrangören kan kontakta mig via telefon eller e-post. Jag har rätt att invända mot användning av mina personuppgifter för direktmarknadsföring. Läs tävlingsreglerna här.