Städtips

Tip på hur du gör rent kakelfogar och kakel

Vi ger våra favorit tips och lär dig mer om hur du kan rengöra kakelfogar och kakel hemma! Klicka dig in här och läs mer!

Så gör du rent kakelfogar och kakel

Har dina kakelfogar sett bättre dagar? Är ditt kakel glanslöst och flammigt hur mycket du än gnuggar och gnor? Dessvärre utsätts kakel och kakelfogar för diverse smuts som kan vara svårt att få bort. Medan matrester, fett och stekos fastnar på kakel och i fogar i köket är det i badrummet snarare tvålrester, kalk och hudavlagringar. Dessutom riskerar kombinationen värme och fukt att bilda svartmögel i badrummets fogar. Förutom att vara direkt ohälsosamt ser det för trist ut. Hur som helst så har vi de bästa tipsen för dig som gör det riktigt lätt att rengöra inte bara kakel utan även kakelfogar.

Rengöra kakelfogar

Att rengöra kakelfogar kan kännas som ett hopplöst evighetsgöra. När fett, smuts och svartmögel grott in sig verkar de omöjliga att bli av med. Men det finns knep att ta till som förenklar det hela. Vi går igenom olika metoder för att rengöra kakel och fogar, utan att du måste använda starka kemikalier.

Rena kakelfogar i köket

Ovanför spis och diskbänk fastnar det matrester och stekoset lägger en otäck fet hinna ovanpå både kakel och fogar. För att rengöra kakelfogar i kök; fyll en sprayflaska med vatten och lite fettlösande diskmedel och spraya i fogarna. Låt lösningen verka i minst 15 minuter och torka sedan av dem med en ren trasa.

Snygga fogar i badrummet

I badrummet utsätts kakel och fogar för stora mängder fukt, värme och vatten. Det i sin tur riskerar att bilda svarta små mögelfläckar på fogarna. Förutom att det inte är särskilt hälsosamt att andas in mögelsporer så ser det inte heller roligt ut. För att rengöra kakelfogar i badrum finns många husmorsknep. Oftast fungerar en blandning av ättika och bikarbonat alldeles utmärkt.

Du behöver inte klorin

När du hör ordet klorin tänker du förmodligen på badhus. Och visst används det fortfarande på ytor som är hårt ansatta och kräver effektiv och antibakteriell rengöring. Men att rengöra kakelfogar med klorin hemma är inte alls nödvändigt. Det inte bara luktar otrevligt, det är även högst tveksamt miljömässigt. Dessutom riskerar användning av klorin att irritera din hud. Istället kan du titta på närmare håll efter bra rengöringsmedel. Nämligen i ditt skafferi.

Städa hållbart med bikarbonat

Trots att du kanske bara hört talas om det på senare tid så är rengöring med bikarbonat ingen nyhet. Det är snarare ett väl beprövat husmorsknep att använda det du har i skafferiet för att göra rent på djupet. Ättika, bakpulver och bikarbonat är utmärkta rengöringsmedel som de flesta av oss redan har hemma. För att rengöra kakelfogar med bikarbonat och ättika behöver du:

  • En sprayflaska
  • 24 % ättika
  • Bikarbonat
  • En tandborste
  • Ren trasa

Blanda lika delar varmt vatten och ättika i en sprayflaska och spraya fogarna ordentligt med lösningen. Låt verka i cirka 10 minuter innan du sköljer fogarna ordentligt med varmt vatten. Därefter blandar du bikarbonat och vatten i en skål tills du får en tjock pasta. Doppa tandborsten i pastan och gnugga in den i fogarna. Sedan sprayar du med ättiklösningen igen. Nu kommer du se att bikarbonatpastan börjar bubbla. Fortsätt att gnugga med borsten på fogarna. När du är klar måste du komma ihåg att skölja av ordentligt eftersom ättika kan vara frätande på cement.

Fritt från smuts

Du har säkert spenderat åtskilligt med tid på att putsa ditt kakel. Men fett, hudavlagringar och tvålrester kan vara svåra att få bort. Här nedan bjuder vi dig på några bergsäkra tips på hur du får ett skinande rent och snyggt kakel överallt.

Fräscha upp kökskaklet

Oavsett om du har några enkla rader kakel ovanför diskbänken eller helkaklade väggar à la bistrotrenden är ett skinande rent kakel viktigt för såväl hygieniska som estetiska skäl. Det första, och lättaste, rådet är att ta som vana att torka kaklet regelbundet. För att hålla det hygieniskt och fritt från fett och matrester bör du torka av det minst en gång om dagen. Så länge du ser till att rengöra kakel i kök ofta räcker lite vatten och en trasa för att få bort smutsen. När du behöver rengöra på djupet i köket bör du helst använda ett fettlösande rengöringsmedel på flaska som du sprayar på kaklet och sedan torkar av med en ren trasa. Även om det finns specialmedel för det så fungerar ditt vanliga diskmedel alldeles perfekt att använda.

Rena linjer i badrummet

I just badrummet blir ditt kakel utsatt för ett hårt slitage i form av fukt och väta. Du behöver inte rengöra i badrummet lika ofta som i köket, men ta för vana att torka av det åtminstone en gång i veckan. För att rengöra kakel i badrum - fukta en trasa med ättika och torka kakelplattorna med den. Det kommer att bli rent och fräscht på nolltid.

Rengör kakelfogar i utsatta miljöer

Duschen är helt naturligt den plats som är absolut mest utsatt för slitage i form av fukt. Ingen annanstans häller vi vatten direkt mot väggar och golv som där. Dessutom bildas fukt av ångan från det varma vattnet. Därför är det också där du får mest problem med svarta mögelsporer i kakelfogarna. Under tiden du duschar är det därför en god idé att, när möjligt, låta fönster eller dörrar stå öppna. Men på kaklet och i fogar samlas även kalkavlagringar, tvålrester och hudavlagringar. Så för att rengöra kakel i dusch så att det skiner behöver du:

  • Vinäger eller ättika
  • Bikarbonat
  • Ren trasa
  • Sprayflaska

Spraya vinäger eller ättika på kakelplattorna i duschen. Fukta en trasa och pudra den med en rejäl dos bikarbonat som du sedan torkar plattorna med. Skölj av med ljummet vatten och torka sedan kaklet med en ren och torr trasa. Om du vill veta mer om rengöring eller städning generellt, och hur vi kan hjälpa dig är du mer än välkommen att kontakta oss.

När inget annat hjälper

Är det så att du har svårt att få fogarna snygga eller om de är svårt skadade av mögel kan du behöva prova annat. För att undvika kemikalier kan du ånga fogarna rena med hett vatten och en ångmaskin.

Senaste inlägget