Städtips

Så här putsar du dina fönster på bästa sätt

Att göra rent fönster behöver inte vara svårt eller tråkigt. Läs hur du enklast och smidigast kan putsa fönster skinande rena med miljövänliga medel.

När det är mulet eller mörkt ute brukar smuts och damm inte synas på våra fönster. När solen sedan tittar fram syns smutsen mer tydligt. Många vill då passa på att göra rent sina rutor i det fina vädret. Det är dock bättre att putsa fönster när solen inte skiner, vilket du kan läsa mer om i artikeln.

Regn, pollen och damm fäster lätt på rutorna. För att smutsen inte ska sätta sig för hårt är det därför bra att göra rent dina fönster några gånger per år. Här får du smarta tips för att göra din fönsterputsning så enkel och rolig som möjligt och dessutom med ett skinande rent resultat.

Redskap till fönsterputs

Att använda sig av rätt och bra redskap när du ska putsa dina fönster gör det enklare och roligare samtidigt som du får ett bättre resultat. Här har vi samlat goda råd när det gäller vilka saker som är bra att ha när du ska göra rent dina fönster.

Hinkar som hjälpmedel

För att underlätta rengöringen av dina fönster är det bra att använda en stor hink med handtag. Då är den enkel att bära med mellan olika fönster och den kan också fungera som förvaring när du inte använder den. Hinken ska gärna rymma minst tio liter vatten så att du inte behöver byta flera gånger under fönsterputsningen.

SE - Fönsterputs - Blogg

Fönsterskrapa

En fönsterskrapa är inget måste för att putsa dina fönster men den förenklar arbetet och resultatet blir bättre. Tänk på att använda en fönsterskrapa eller gummiskrapa då en duschskrapa inte är lämpad för att göra rent fönster. Ett tips är att förvara den i en plastpåse när den inte används så att gummibladet inte torkar ut.

Trasor

Du kommer att behöva flera trasor eller torkdukar. Det är viktigt att de är luddfria så att de inte lämnar spår efter sig. Genom att använda flera stycken trasor kan du försäkra dig om att överbliven smuts från ett fönster inte överförs till ett annat. Både mikrofiberdukar och trasor av ett väl urtvättat bomullslakan fungerar bra.

Höga fönster

Har du fönster som sitter högt kan du behöva en stege eller stol att stå på. Du kan också använda en skaftförlängare för att komma åt fönstren, ungefär som när du använder en roller med skaft för att måla tak eller väggar. Vi på Freska hjälper gärna till med att putsa dina fönster och vi kan göra rent fönster på upp till 4,5 meters höjd.

Fönsterputsmedel

Det finns många olika produkter som du kan använda för att tvätta dina fönster. Tyvärr innehåller många av de som du kan köpa i affären farliga kemikalier. Det finns dock två bra alternativ som fungerar utmärkt för att göra rent fönster och det är diskmedel och ättika. Vi på Freska använder enbart städmedel som märkts med Svanen, vilka är skonsamma för miljön.

Fönsterputs med ättika

Att putsa fönster ättika är ett gammalt husmorsknep som faktiskt fungerar riktigt bra. Det är bara att tillsätta en skvätt ättika i hinken med vatten. Ättika löser upp ingrodd smuts och gör dina fönster skinande rena, utan att lämna ränder.

Fönsterputs med diskmedel

Diskmedel fungerar också riktigt bra att använda som fönsterputs. Du gör på samma sätt som med ättikan, du tar en skvätt diskmedel i hinken med ljummet vatten. Diskmedel är bra för att lösa upp fett och annan smuts som sitter hårt.

Egen fönsterputs

Det går utmärkt att göra en hemmagjord fönsterputs genom att blanda diskmedel och ättika med vatten. Du tar en deciliter 24 % ättika eller två deciliter 12 % ättiksprit och blandar med tre till fyra deciliter vatten. Sedan tar du ungefär fem droppar diskmedel och blandar ut med övriga ingredienser.

Om fönstret inte är väldigt smutsigt eller för stort går det bra att hälla blandningen i en sprayflaska. En fördel är att den här fönsterputsen också går att använda för att göra rent många andra områden i hemmet.

SE - fönsterputs - Blogg

Hur putsar man fönster?

Att putsa fönster är inte svårt och det bästa sättet att putsa fönster på är även det enklaste. Genom att följa de här stegen kommer du få skinande rena fönster med minsta möjliga ansträngning.

 • Fyll din hink med varmt vatten och tillsätt ättika eller diskmedel. Du kan använda båda två om du vill.
 • Ska du göra rent hela fönstret inklusive karmar så börjar du med karmarna. Ta en fuktig trasa för att torka bort smuts och damm från karmarna innan du börjar med rutorna.
 • Använd en trasa för att blöta ner fönsterrutan ordentligt och gnugga extra där det finns envisa fläckar och ingrodd smuts. Det är viktigt att rutan inte torkar under rengöringen så använd rikligt med vatten och blöt fönsterrutan igen om den börjar torka innan du är klar.
 • Ta sedan fönsterskrapan för att få bort överflödigt vatten när du är klar med fönstret. Det vanligaste är att fösa bort vattnet genom att dra den upp och ner men du kan även testa att dra den i en S-form över rutan. Välj den metod som är enklast för dig.
 • För att inte föra över smuts från en del av rutan till en annan är det bra att torka av gummit på skrapan mellan dragen.
 • Upprepa proceduren på de delar av rutan som fortfarande är våta tills du skrapat rent hela fönstret och det är någorlunda torrt.
 • Ta sedan en trasa och dra den längs med fönsterkarmen och skarvar så att den suger upp det sista vattnet som skrapan inte fick bort.
 • Använd en ny trasa för att putsa handtag och beslag på fönstret.
 • Avslutningsvis torkar du av fönsterblecket och fönsterbrädan från eventuellt vatten och smuts som ramlat ner under rengöringen.

Fönsterputs tips - putsa fönster utan ränder

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan och under tiden du gör rent dina fönster. Om du följer råden som vi har samlat nedan innebär det att du inte behöver tvätta dina fönster oftare än nödvändigt och du får dessutom bästa möjliga resultat.

Tvätta inte i solsken

Visst är det skönt att stå utomhus och tvätta fönster när solen skiner. Men faktum är att det är bättre att göra rent dina fönster en mulen dag. Det beror på att tvättvattnet torkar snabbare i solen och det kan bildas ränder om du inte hinner skrapa klart innan det torkar. Om det händer behöver du blöta fönstret igen och tvätta bort ränderna.

Ta ett fönster åt gången

Om du blöter flera fönster samtidigt hinner tvättvattnet också torka och det kan uppstå ränder. För bästa resultat tvättar du klart ett fönster helt och hållet innan du påbörjar nästa.

Du kan använda tidningspapper

Förr var det vanligt att använda tidningspapper för att putsa fönster eftersom det då hade ett ämne i trycksvärtan som ansågs vara rengörande. Idag har trycksvärtan ett annat innehåll och tidningspapper blir mest använt som ett substitut för trasor eftersom de inte luddar.

Luddfria trasor

Använd trasor eller torkdukar som inte luddar av sig. Du kan med fördel använda ett gammalt lakan i bomull eller liknande som du kan klippa ner i lagom storlek. På så sätt kan du återanvända lakanet och du behöver inte köpa nya rengöringsdukar, vilket är bra för miljön. Mikrofiberdukar fungerar också väldigt bra.

Planera tiden

Om du bor i en urban miljö är ett tips att vänta med fönsterrengöringen tills efter att din gata har blivit städad, vilket vanligtvis sker på våren. Det beror på att sop- och renhållningsbilar kan virvla upp vägdamm och annat smuts som sedan sätter sig på rutorna. Bor du på landsbygden kan det vara bra att inte göra rent dina fönster precis innan du ska klippa gräset eller kratta löv. Det kan nämligen dra upp mycket pollen och damm i luften.

Rätt teknik

Tänk på tekniken. Om du inte har små fönster med spröjs kan du prova att dra fönsterskrapan med en svepande rörelse från ena sidan till den andra, istället för upp och ner. En annan sak som är bra att tänka på är att om du drar skrapan från sida till sida så ska du inte stanna upp mitt i rörelsen. Det kan ge ränder och ojämnt resultat.

Tvättpälshållare

En tvättpälshållare, som även kallas påblötare, passar dig som vill känna dig som ett riktigt proffs när du rengör dina fönster. De finns både med och utan vattenkanaler. Fördelen med att ha en tvättpälshållare med vattenkanaler är att du inte behöver blöta ner den lika ofta. Det i sin tur betyder att rengöringen går snabbare.

Vattenkanalerna fungerar som en vattenreserv och lämpar sig bra vid putsning av fönsternas utsida som brukar samla på sig mer smuts än insidorna. Använder du en mikrofiberduk kan trasan hinna torka innan du är klar med rutan och då måste du blöta den flera gånger. Använder du en tvättpälshållare fylls vattenkanalerna med vatten som sedan rinner ut när du drar den över fönstret.

Putsa fönster minusgrader eller regn

Att tvätta fönster minusgrader eller när det regnar går utmärkt. Knepet är att blanda i lite T-röd eller spolarvätska i fönsterputsen så att vattnet inte fryser. Det går dessutom bra att tvätta fönster när det regnar om det inte är ett skyfall eller kraftig vind. Även om regnet skulle vara rent så samlas damm och pollen i regndropparna när det hamnar på smutsiga fönster, vilket kan ge fula fläckar när det torkar. Gör du rent dina fönster när det regnar sitter ingen smuts kvar på rutorna och på så sätt samlas varken damm eller liknande i regndropparna.

Hur ofta ska fönster göras rent

Det går inte att säga exakt hur många gånger på ett år som du behöver putsa dina fönster eftersom flera faktorer spelar in. Det beror på om din bostad är i en urban miljö eller på landsbygden, vilken våning du bor på eller om du bor nära havet. Ett generellt mått är att du ska putsa dina fönster utvändigt ungefär en gång per kvartal. Invändigt räcker det med två till tre gånger per år. Vanligtvis är det så att fönster på bottenvåningen behöver göras rent någon gång mer per år än fönster som sitter högre upp. Bor du nära havet, på en plats där det regnar mycket eller exempelvis nära en trafikerad gata så kan du behöva göra rent dina fönster lite oftare.

Putsa fönster utan skrapa

Även om en fönsterskrapa är ett bra hjälpmedel för att få dina fönster rena så går det givetvis bra att tvätta dem med endast putsmedel och trasor. Det är trots allt hur fönster blev putsade i tider innan skrapan uppfanns. Så här enkelt gör du rent dina rutor med mikrofibertrasor och rengöringsmedel.

 • Använd en mikrofibertrasa av bra kvalitet, gärna flera stycken, och din egen fönsterputs i sprayflaska. Som vi nämnde tidigare så blandar du vatten med diskmedel och/eller ättika.
 • Spraya fönstret ordentligt med din fönsterputs och torka sedan av med trasan. Du kan behöva gnugga lite extra om det finns envisa fläckar. Skölj sedan trasan i rent vatten, alternativt ta en ny, och torka av fönstret igen med den fuktiga trasan.
 • Om fönstret fortfarande är väldigt blött kan du torka av det sista med en torr trasa.

Fönsterskrapa proffs

Vill du däremot använda dig av en fönsterskrapa så finns de i flera olika modeller och storlekar. Det finns skrapor med utbytbara gummiblad och de som är speciellt anpassade för fönster med spröjs och många små rutor. Det är rekommenderat att satsa på en skrapa där du kan byta ut gummibladet eftersom det är den del som slits snabbast. Med tiden blir det även ett bättre val miljömässigt då du bara behöver byta ut en liten del istället för hela skrapan.

Tvätta fönster när du storstädar

Ett bra tips är att passa på att göra rent dina fönster när du storstädar din bostad. Dels för att du redan har alla städverktyg framme och dels för att rena fönster gör att hela hemmet känns ljusare och fräschare. Det är en härlig känsla när solen lyser igenom nytvättade fönster in i ett dammfritt och rent hus. Känner du att du inte har lust eller tid att städa kan du boka en storstädning eller hemstädning av oss på Freska. Du kan även lägga till fönsterputsning så får du hela din bostad skinande ren på samma gång.

Senaste inlägget