Städtips

Putsa silver skinande rent enkelt med våra tips

Putsa ditt silver enkelt så det blir skinande rent, vi berättar om våra allra bästa tips för att ni ska lyckas så bra som möjligt!

Putsa silver skinande rent enkelt

Silversulfid heter den svarta missfärgning som dina silverbestick eller silversmycken får när de legat oanvända en tid. Det beror på en kemisk förening som skapas när silvret kommer i kontakt med syre och svavelväte som finns i luften eller i proteinrik mat. Missfärgningen beror alltså inte på smuts på grund av att du använder dina silverföremål. Istället är det för att du inte nyttjar ditt silver som det blir mörkt och tappar sin lyster. När besticken eller smyckena brukas nöts nämligen en del av silversulfiden bort.

Rengör silver

Då det är lätt att putsa silver är det emellertid enkelt att återge det dess glans. Du behöver bara få en rutin i att rengöra ditt silver då och då. Så därför får du själv hitta tid att ta hand om ditt silver eller anlita någon som gör det åt dig. Ta en titt på vår hemsida för att se hur vi kan hjälpa dig att få ett renare hem.

Rengöra silversmycken

Om du har silversmycken som fått en matt lyster finns det olika sätt att åtgärda det. Vilket sätt du väljer beror emellertid på hur ditt smycke ser ut. Om ditt smycke förutom silver även har ädelstenar eller andra stenar, liksom delar gjord av någon annan metall kan du inte använda en metod som inbegriper att du doppar hela smycket i en lösning. Det kan nämligen leda till skador på de delar som inte är av silver. Istället får du då putsa silverdelarna med hjälp av en liten borste eller duk på vilken du applicerat ett putsmedel.

SE - Silversmycke

Rengöra silverkedja

Är silverkedjan helt i silver utan några detaljer i ett annat material kan du använda en metod som innebär att du doppar ner hela kedjan i en lösning som avlägsnar silversulfiden. Om det är en gammal eller detaljrik kedja kan det dock vara bra att rådgöra med en silversmed innan du påbörjar behandlingen. Då riskerar du inte att utsätta din silverkedja för något som kan skada den.

Rengöra silverbestick

På samma sätt som med silversmycken är det viktigt att kontrollera att dina bestick inte har detaljer i andra metaller eller innefattade stenar. Består besticken enbart av silver använder du den metod som du finner enklast.

När du väl putsat dina silverbestick till en fin lyster kan du förvara dem inlindade i silkespapper. Då svartnar de inte lika fort. På så vis kanske du inte behöver putsa dem inför varje finare middag du ska bjuda på.

Göra rent silver

Det finns tre olika metoder du kan välja mellan för att göra rent ditt silver.

 • Syra
 • Kemisk reaktion
 • Slipmedel

Vilken metod du väljer beror dels på hur dina silverföremål ser ut, dels på vilka produkter du har hemma. Den mest miljövänliga metoden är att använda någon svag syra i form av ättika.

Putsa silver med ättika

Liksom med många andra avlagringar på produkter i hemmet, kan du även avlägsna silversulfid med hjälp av syra. I köket finns det en mängd olika syror du kan använda. Du måste dock vara försiktig med koncentrationen så att inte silvret skadas. Därför är livsmedel som innehåller ättika, såsom ketchup till exempel, utmärkt för att putsa silver. Då tomat dessutom är en sur grönsak förstärker det effekten.

När du rengör med ketchup kan du putsa varje smycke eller bestick för sig. Det är rekommenderat om andra metaller eller stenar ingår. Då gör du på följande sätt:

 1. Klicka ketchup på en trasa eller en liten borste, till exempel en tandborste
 2. Applicera ketchupen på silverföremålet
 3. Låt verka i en kvart
 4. Putsa till lystern kommer åter
 5. Skölj med vatten och torka av med en trasa

Består dina smycken eller bestick av enbart silver kan du dessutom använda följande metod:

 1. Lägg silvret i en skål
 2. Häll över ketchup
 3. Lår verka i en kvart
 4. Flytta över silvret till en skål med varmt vatten
 5. Putsa med en borste
 6. Skölj av och torka med en trasa

Rengöra silver med bikarbonat och aluminium

En annan metod att få tillbaka lysten är att putsa silver med bikarbonat. Då försvinner silversulfiden genom en kemisk reaktion. För att putsa silver med bikarbonat behöver du också aluminium. Det är nämligen de här två ämnena i kombination som skapar den kemiska reaktionen. Har du inte bikarbonat hemma går det lika bra att putsa silver med bakpulver, det är nämligen nästan samma sak.

Den kemiska reaktionen går till på det viset att den basiska bikarbonaten gör att aluminiumet men inte silvret oxiderar. Det beror på att aluminium är en oädel metall. Således kommer aluminiumet oxidera till aluminiumjoner samtidigt som det avger elektroner till silverjonerna i silversulfiden. På så sätt återfår silvret sin lyster medan aluminiumet blir missfärgat.

För att använda den här metoden gör du på följande sätt:

 1. Lägg aluminiumfolie i botten av en glasform eller aluminiumkastrull
 2. Strö på lite bakpulver eller bikarbonat
 3. Placera silvret ovanpå folien och strö på ytterligare bikarbonat eller bakpulver
 4. Häll kokande vatten över silvret
 5. Låt stå tills det har svalnat
 6. Ta upp silvret och skölj med vatten
 7. Torka av och putsa med en trasa

När du häller kokande vatten över bikarbonaten kan det bubbla och fräsa. Det beror på att bikarbonaten ger ifrån sig kolsyra. Därför är det bra att skydda ögonen. Dessutom kan den här metoden lukta illa eftersom det bildas svavelväte under processen. Det kan också irritera luftvägarna. Se därför till att du utför arbetet där ventilationen är god.

Observera att om dina silverföremål består av ädelstenar, stenar eller andra metaller ska du inte använda den här metoden eftersom de då kan skadas under den kemiska processen.

Putsa silver med tandkräm

Det tredje sättet att göra rent ditt silver är med hjälp av slipmedel. I välsorterade livsmedelsbutiker hittar du silverputs men det går lika bra att använda vanlig tandkräm. Det beror på att tandkrämen innehåller små plastkorn som slipar emaljen så att du får skinande tänder. Därför fungerar tandkräm lika bra som silverputs när du vill att silvret ska glittra. Gör så här:

 1. Klicka tandkräm eller silverputs på en trasa
 2. Putsa varje föremål tills du är nöjd
 3. Gnugga åt samma håll i en rak rörelse för att undvika repor
 4. Byt trasa vid behov för att inte gnugga in gammal silversulfid
 5. Skölj med varmt vatten
 6. Torka och putsa med en trasa

Är det mycket gamla eller ömtåliga silverföremål bör du undvika den här metoden då de kan ge repor. Använd då någon av de andra metoderna eller rådgör med en silversmed.

Senaste inlägget