Lär känna Freska

Människors berättelser: Möt Noel

Noel, 43, är en sådan person vars närvaro man inte kan låta bli att dras till. Han är förkroppsligandet av Freskas kärna. Faktum är att när vi internt tänker och planerar hur vi vill att Freska ska vara som varumärke, tänker vi – hur kan varumärket vara som Noel? Vilket sätt är då bättre, än att prata med Noel.

Noel talar med en mjuk, lugnande röst. Den sortens röst du kan tänka dig att lyssna på i en meditationsapp eller i en ljudbok. Men när han går in på djupare ämnen blir hans ton lite mer uttalad, och man förstår genast att det finns något djupt där.

Men låt oss börja med grunderna. Vem är Noel och hur är han funtad?

Noel tycker om de enkla sakerna i livet. På fritiden – som han säger att han inte har så mycket – tar han hand om sina växter, vilar eller går ut för att cykla. Han gillar också att laga mat, ordentlig mat, något som är hälsosamt.

"Under helgerna försöker jag förbereda något speciellt som jag kan komma ihåg under vardagarna när jag inte har tid", säger han och skrattar.

Före pandemin brukade Noel göra fler saker med vänner, men under de senaste åren har han mest stannat hemma, men han klagar inte: "Det är bra att jag kan vara hemma med barnet och hemmet behöver mycket städ och fix också.”

SE - People stories - Noel

Noel flyttade till Finland från Filippinerna 2019 och har arbetat som professionell hemstädare hos Freska sedan dess. Hur hamnade han i Finland?

”Detta är det enda landet utanför mitt hemland jag har bott i, mitt andra hem, så klart”, säger han och betonar de två sista orden kraftigt. Noel säger att i princip allt är annorlunda i alla aspekter i hans nya land jämfört med Filippinerna: "Det är som ett nytt liv."

Jag förväntade mig inte att jag skulle vara här. Jag drömde aldrig om att resa utanför mitt hemland. Jag sa alltid till mig själv att jag var som en nationalistisk person”, säger han med ett skratt. "Men det händer saker i livet, och nu njuter jag bara av att det som sker är bra.

Men hur ser Noels bakgrund ut? Han säger att han inte kommer ihåg vad han ville bli när han var yngre, eftersom det är så länge sedan, men han säger att han föddes in i ett enkelt liv. Han har tidigare arbetat på kontor i 17 år och trodde aldrig att han skulle älska att arbeta i en mer social miljö och ta hand om kunder, men han har kommit att inse annorlunda.

”Att arbeta som städare liknar att arbeta på ett kontor – för mig själv, minusta”, säger han och ger en antydan om att han utvecklas finska språkkunskaper. ”Men det som gör hemstädning annorlunda är att du hjälper en familj att spendera sin tid tillsammans och göra saker de älskar. Och jag gör min grej, jobbet jag älskar.”

Ordet familj dyker upp mycket i Noels kontemplationer. När vi frågar om hans favoritminnen säger han: "Det är tiden jag får tillbringa med min familj. Det är de som gör din karaktär, din personlighet är en del av att du är med din familj. Det gör dig till vem du är, det definierar dig, det formar dig, det får dig att göra saker för att du har en dröm för din familj. Allt jag gör i livet är för dem.”

Men Noels idé om familj är lite bredare än din typiska ordboksdefinition. Han säger att han som professionell hemstädare känner sig som en del av många av sina kunders familjer och att han också är välkommen in i deras hem och liv som sådan.

Jag är en väldigt öppen person. När människor öppnar upp sig för mig öppnar jag upp mig också. Jag behöver inte känna en person så länge för att veta att personen är en bra person. Jag har i stort sett redan berättat min historia för alla mina kunder. Varje gång jag går till en persons hem är det ett minne registrerat i mitt sinne och ett personligt engagemang. Att vara där är mer än att städa huset. Det gör deras hem till en bättre plats att bo på.

När du pratar med Noel och lyssnar på honom prata, kan du inte låta bli att förundras över hans förmåga att smälta samman de djupaste ämnena med en touch av kvick humor. Faktum är att när vi skriver den här berättelsen baserad på intervjuinspelningen, blir ljudet lite dämpat mot slutet av ljudet från fotografen och intervjuaren som sniffar och kämpar för att behålla lugnet. Noel vet vad han gör och han är snabb och skarp med svaren under hela samtalet. Men i slutet av intervjun får en fråga – vad är din största lärdom i livet? – det får honom att tänka efter lite, men svaret gör att väntan är mer än värd mödan.

Så, Noel, vad är din största lärdom i livet?

"Det handlar om en bön. En bön som tillät mig att acceptera saker som jag inte kan förändra. Det gav mig kraften och energin att förändra saker som jag kan hantera. I min vardag tänker jag alltid på det – Acceptera de saker du inte kan förändra och ha modet och uthålligheten att agera på de saker du kan förändra”

Senaste inlägget