Städtips

Fläckborttagning - Guide till de svåraste fläckarna

Det är aldrig kul att få fläckar på kläder och möbler. Vi har samlat tips och råd till hur du på bästa sätt får bort de vanligaste (och svåraste) fläckarna.

Fläckar på kläder eller andra textiler gör att dina plagg ser smutsiga ut. Det spelar ingen roll om dina kläder faktiskt är rena. Därför är det bra att känna till olika metoder för att få bort fläckar. I den här guiden kommer vi visa olika sätt och vilka medel som är bra att använda för att få bort fläckar. Då behöver du inte kasta bort ditt favoritplagg när olyckan varit framme. Med rätt metod, medel och lite tid går det faktiskt att ta bort de flesta fläckar.

Tänk på att det bästa är om du kan behandla fläcken så snart som möjligt och alltid innan du tvättar i tvättmaskin. Det är nämligen svårare med borttagning när fläcken utsatts för tvättmedel och varmt vatten.

Läs vidare så får du tips om hur du tar bort fläckar av blåbär, fett, blod, kaffe, te, olja, gräs, rödvin, choklad, svett, tomat, ketchup, rost och mögel. Om du behöver tid till att fokusera på fläckborttagning kan vi på Freska hjälpa dig med bland annat hemstädning.

Fläckborttagningsmedel & andra material som är bra att ha hemma

För att förbereda dig på att kunna ta bort fläckar så fort de uppstår är det bra att införskaffa lite olika produkter. En del av dem har du dessutom säkert redan hemma, såsom diskmedel. De flesta diskmedel är effektiva för att ta bort många slags fläckar. Dessutom kan många fläckar behandlas med varmt eller kallt vatten och även olika livsmedel såsom till exempel äggvita eller äggula. Andra saker i köket som är användbara är salt, citron, pepparrot och bikarbonat, liksom olika syror såsom citron- och vinsyra, ättika och vinäger. I vissa fall är även mejeriprodukter som filmjölk, yoghurt och mjölk användbart för att avlägsna fläckar. Några produkter som också fungerar är rödsprit, etanol, glycerol/glycerin, ammoniak och kemiskt ren bensin. För övrigt är det bra att ha tillgång till hushållspapper, vita trasor, linnetrasor och även en liten skurborste.

Fläckborttagningsmedel

Det finns även olika slags fläckborttagningsmedel som både är effektiva och miljövänliga såsom till exempel galltvål och Grumme fläckborttagning. Galltvål består av kokosolja, palmolja och galla från oxe. Den finns antingen i fast eller flytande form. För fläckar av gräs, frukter eller bär är fast galltvål mest effektivt eftersom den innehåller klorofyll. I flytande form är galltvålen extra bra mot olje- och fettfläckar. Du kan också använda den flytande galltvålen till att rengöra ugnen, spisen eller grillen liksom cykeln och bilen.

Galltvål är ett effektivt och miljövänligt sätt att ta bort fläckar på kläder och textiler. Produkten innehåller inga kemikalier. Även om palmolja bör undvikas på grund av att planteringen av oljepalm ofta sker på bekostnad av att regnskogen avverkas eller att torvmarker försvinner, så finns det faktiskt palmolja som odlas på gammal jordbruksmark utan användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. I både Brasilien och Dominikanska republiken finns det till exempel ekologiskt odlad palmolja som dessutom är certifierad enligt Fair Trade. Så välj galltvål som har ekologisk märkning. När det gäller oxgallan kommer den från slakteriavfall så inga djur dödas enbart i syfte att utvinna gallan.

Grumme fläckborttagning är ett effektivt och miljövänligt medel för att ta bort fläckar. Det är baserat på bland annat citronsyra och såpa som tillverkas av tallolja. I olika tester har det visat sig vara det mest effektiva för att få bort fettfläckar och enzymatiska fläckar, det vill säga fläckar som är baserade på proteiner eller stärkelse. Det handlar till exempel om choklad, gräs, lera och blod. Grumme fläckborttagning är Svanenmärkt, innehåller inga blekmedel och är skonsamt mot huden.

Ta bort fläckar på kläder

I de allra flesta fall är det lättare att få bort en fläck om du kan behandla den så snart som möjligt. När fläcken väl torkat in i tyget krävs det vanligen en lite större insats. När du ska använda varmt vatten är det oftast bäst om det är kokande eller i alla fall så hett som möjligt. Läs på tvättlappen vilken temperatur ditt plagg tål så att det inte riskerar att krympa.

Du ska alltid förbehandla fläcken innan du tvättar i tvättmaskin. Det är nämligen mycket svårare att få bort fläckar när plagget väl är tvättat. Fettfläckar på kläder behöver du till exempel först behandla med majs- eller potatismjöl och därefter med såpa eller diskmedel innan du tvättar.

Fläckar av deodorant tar du bort genom att droppa lite diskmedel eller citronsyra, alternativt gnida in galltvål tills det skummar. Är kläderna dessutom missfärgade av svett eller urin kan du också applicera ättika som är uppblandat med lite vatten. Låt verka i en halvtimme innan du tvättar i maskinen.

För att ta bort gamla fläckar på kläder använder du rödsprit, ren sprit, glycerol eller alkogel. Skölj därefter med vatten. Om det inte hjälper skrubbar du med fördel med en blandning av tandkräm och bikarbonat. Du kan också fukta med vinäger innan du tvättar kläderna i maskinen.

Blåbärsfläckar

Om blåbärsfläcken är på vita kläder och dessa tål hett vatten doppar du plagget i kokande vatten. För att få bort blåbärsfläckar på färgade kläder använder du vinäger eller citron. Tänk på att dessa produkter även kan bleka tyget så pröva i ett hörn innan du häller det på fläcken. Om ditt plagg bleks är det bättre att använda galltvål. Då fuktar du fläcken med ljummet vatten och gnuggar därefter med tvålen tills du får ett skum. När det är en gammal blåbärsfläck som har torkat in låter du plagget ligga i blöt i yoghurt eller filmjölk ett dygn. Tvätta därefter som vanligt i tvättmaskin.

Fettfläckar

När du fått fettfläckar på kläder eller andra tyger börjar du med att suga upp eventuellt överflödigt fett med hushållspapper. Sedan pudrar du potatis- eller majsmjöl över fläcken. Nästa dag, när mjölet fått verka över natten, dammsuger eller borstar du bort det som blivit över. Häll sedan fläckborttagning, såpa, flytande galltvål eller diskmedel på fläcken och tvätta slutligen plagget i tvättmaskinen. Sitter fettfläcken på skinn gnider du in äggvita. Låt därefter torka innan du putsar med en linnetrasa. Vanligt diskmedel kan faktiskt också fungera.

Blodfläckar

När du ska ta bort en blodfläck måste du alltid börja med att skölja i kallt vatten. Eftersom blod innehåller mycket proteiner riskerar de att fästa ännu mer om du använder varmt vatten. Därför är det viktigt att du först sköljer med kallt vatten. Är fläcken färsk är kallt vatten dessutom ofta tillräckligt.

För att få bort blodfläckar som torkat in behöver du låta plagget ligga i blöt i kallt vatten tillsammans med salt. Använd två matskedar salt per liter vatten. Låt det verka i några timmar. Innan du tvättar i maskinen måste du försäkra dig om att fläcken är borta annars kan det varma vattnet leda till att fläcken blir permanent. Om de intorkade blodfläckarna trots ovanstående metoder ändå är kvar kan du testa att dutta på en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten. Skulle fläcken trots allt inte försvinna efter att du tvättat plagget i tvättmaskinen kan du prova att hälla på lite ättika utblandat i vatten.

Kaffefläckar

När du ska ta bort kaffefläck på kläder finns det olika sätt beroende på om det är svart kaffe eller kaffe som är blandat med mjölk/grädde fläcken består av. För bägge varianterna börjar du med att blötlägga plagget eller tyget i kallt vatten. Är det en helt färsk fläck av svart kaffe brukar kallt vatten räcka. Om det inte fungerar med kallt vatten för att fläcken hunnit torka in provar du istället att blötlägga plagget eller tyget i hett vatten. Om kaffet innehåller mjölk/grädde måste vattnet vara varmare för att lösa upp fettet i mjölken. Därför lägger du textilen i så hett vatten som tyget tål efter blötläggningen i kallt vatten. Om fläcken har hamnat på en matta gör du på samma sätt, men istället för att blötlägga häller du rikligt med vatten över kaffefläck på matta.

Är fläcken fortfarande kvar efter vattenbehandlingen eller om kaffefläcken sitter på ett plagg som inte tål hett vatten kan du med fördel testa med galltvål eller äggula som du vispat upp i ljummet vatten. Bearbeta fläcken med fast galltvål tills det börjar löddra. Den uppvispade äggulan duttar du på fläcken. Oavsett om du använder galltvål eller äggula som du vispat i ljummet vatten tvättar du därefter plagget som vanligt i tvättmaskinen.

Tefläckar

För att få bort tefläckar doppar du plagget i så hett vatten som möjligt. Det bästa är om du kan göra det direkt när fläcken uppkommit. Har det varit mjölk i teet behöver du först skölja med kallt vatten och sedan i kokande vatten. Om inget av det hjälper baddar du fläcken men en blandning som består av lika delar alkohol och ättika. Tvätta därefter plagget som vanligt i maskinen.

Oljefläckar

Du använder samma metod som för fett när du vill ta bort oljefläckar av vegetabiliskt fett. Det innebär att suga upp överflödig olja med papper och därefter pudra på majs- eller potatismjöl. Dagen efter borstar du av överflödet och häller på såpa, diskmedel eller flytande galltvål.

Har du fått oljefläck på kläder till följd av mineralolja gnider du in fläcken med smör. Sedan tvättar du i ljummet tvålvatten. Du kan också hälla på flytande galltvål innan du tvättar.

Består din oljefläck av animaliskt fett såsom till exempel smör häller du på diskmedel eller galltvål tillsammans med vatten. Låt verka i en halvtimme. Om dina kläder är ömtåliga är det bättre att använda bikarbonat. Torka i så fall först upp överflödig olja med papper. Därefter pudrar du rikligt med bikarbonat på fläcken och låter det verka i en kvart. Bikarbonaten kommer nämligen att suga upp fettet. Därefter borstar du av och tvättar enligt anvisning.

Om du har fått oljefläckar från smink på dina kläder gör du en blandning av diskmedel och bikarbonat. Applicera smeten direkt på fläcken med en sminkborste. Låt verka i en kvart och tvätta sedan som vanligt.

Gräsfläckar

För att få bort gräsfläckar fungerar det bra med såpa, diskmedel eller galltvål. Speciellt det senare fungerar bra eftersom det innehåller klorofyll vilket hjälper till att avlägsna fläckarna från gräset. Du som föredrar såpa eller diskmedel häller det direkt på fläckarna. Om du använder galltvål gnuggar du fläckarna tills du får ett skum. När det är vita plagg som fått gräsfläckar kan du även applicera lite rödsprit eller etanol och sedan glycerol. Vill du behandla färgade kläder på samma sätt är det bättre att använda en blandning av diskmedel och vinäger eftersom spriten annars kan skada färgen. Tvätta därefter i tvättmaskinen som vanligt.

Rödvinsfläckar

Ta bort rödvinsfläck genom att badda med kallt vatten, allra helst genast när den uppstått. Därefter strör du på salt i omgångar och låter det dra ut vätskan ur tyget. Skölj därefter med så hett vatten som möjligt. Du kan också använda galltvål genom att gnida tvålen mot fläcken tills det uppstår ett lödder. Till sist tvättar du som vanligt i tvättmaskinen. Om fläcken trots allt finns kvar efter maskintvätten kan du applicera ättika som är utspädd med så hett vatten som möjligt. Ett annat sätt att få bort intorkade vinfläckar är att lägga plagget i sjudande fet mjölk. Låt tyget ligga kvar tills mjölken svalnat och tvätta därefter i maskinen.

Om vinet har hamnat på matta eller i soffan kan du göra på samma sätt som ovan för att få bort rödvinsfläckar. Istället för att blötlägga häller du rikligt med vatten på fläcken. Galltvål är dessutom effektivt för fläckborttagning i soffa eller på matta. Fukta fläcken och gnid sedan tvålen tills det löddrar. Försök att hålla dig till enbart fläcken så att du inte sprider ut den över en större yta. Börja därför vid kanterna och gnid inåt. Torka därefter av med en ren trasa.

Chokladfläckar

Börja med att spola med kallt vatten på baksidan av tyget. Gnugga därefter med galltvål eller häll såpa, diskmedel eller mjölk på fläcken och lägg sedan i blöt i så hett vatten som det går. Låt det verka under ett dygn. Tvätta därefter som vanligt i tvättmaskinen.

Svettfläckar

Om dina kläder är missfärgade av svett applicerar du ättika som är uppblandat med lite vatten. Du som fått gula svettfläckar kan även behöva gnida in lite glycerin. Låt verka i en halvtimme innan du tvättar i maskinen.

Tomat- och ketchupfläckar

För att få bort tomatfläckar från till exempel spilld tomatsås ska du lägga plagget i blöt i kallt vatten. Låt ligga där i minst en timme. Därefter behandlar du fläcken med galltvål eller glycerin. Om du använder glycerin låter du den verka en bra stund innan du tvättar plagget

Till ketchupfläckar räcker det oftast att förbehandla med diskmedel och vatten. Hjälper inte det kan du använda rödsprit.

Rostfläckar

Bruna rostfläckar på kläder tar du bort genom att använda citron, koncentrerad vinsyra eller en blandning av citronsyra och vatten. Du tar en halv tesked citronsyra per liter vatten. Citronsyralösningen kan du även kombinera med galltvål. Låt produkten du applicerar verka i en kvart innan du tvättar som vanligt. Kom ihåg att citron liksom citron- eller vinsyra kan bleka kläder, Så testa i ett hörn innan du häller på fläcken.

Mögelfläckar på tyg

Svarta små prickar på kläder eller tyger kan vara mögel. Det beror till exempel på att plagget varit i en fuktig miljö, men kan också uppstå på kläder som blivit indränkta av havsvatten. För att få bort mögelfläckar på tyg eller kläder lägger du plagget i filmjölk eller yoghurt tillsammans med några pepparrotsbitar. Låt blandningen verka några dygn. Tvätta därefter i tvättmaskin. Om det inte hjälper kan du istället prova med hushållssoda eller väteperoxid. Tänk på att dessa består av ämnen som är frätande i koncentrerad form och därför kan irritera ögon och slemhinnor.

Senaste inlägget