Städtips

Avkalka vattenkokare - Tips på olika sätt

Att avkalka sin vattenkokare är viktigt för att behålla prestandan och förlänga livstiden på sin apparat, vi ger tips på hur du kan göra här!

Tips på olika sätt att avkalka vattenkokare

Trots att du bara använder vattenkokaren till att värma vatten får den efter ett tag en avlagring som inte ser aptitlig ut. Det beror på att vatten innehåller magnesium och kalciumkarbonat eller kolsyrat kalk som det också kallas. Kalciumkarbonat är en naturlig och ofarlig mineral som finns i allt vatten, även om så kallat hårt vatten innehåller mer kalk. När vatten värms upp övergår det kalk som finns i vattnet till fast form, så kallad kalciumoxid eller bränd kalk, vilken lägger sig som en tunn beläggning på botten och kanterna av vattenkokaren.

I den här artikeln visar vi hur du på ett enkelt sätt kan avlägsna kalkavlagringarna i din vattenkokare med hjälp av produkter som du säkert redan har hemma. Enklaste sättet att förhindra att det uppstår beläggning är att skölja ur vattenkokaren med kallt vatten och därefter torka av den efter varje användning. Om du inte har haft den rutinen får du här tips på enkla metoder som du kan använda istället.

SE - Vattenkokare

Avkalka vattenkokare med ättika

Kalk är basiskt och för att få bort avlagringar behöver du tillsätta syra som sänker PH-värdet i vattnet. Samtidigt är det viktigt att syran inte är för koncentrerad då det kan ge skador både på vattenkokaren och dig. Ättika är en bra syra att använda som dessutom är vanlig i skafferiet. Det är ett effektivt och samtidigt skonsamt sätt att avkalka vattenkokaren.

Ättika finns i olika former. Det vanligaste som används i matlagningssammanhang är ättiksyra och ättiksprit. Skillnaden dem emellan är att ättiksyra är mer koncentrerad. I vattenkokare är de lämpligast att använda ättiksprit eftersom den är mer utspädd med vatten.

När du ska avkalka din vattenkokare med ättiksprit gör du på följande sätt:

 1. Blanda ihop två deciliter ättiksprit med åtta deciliter vatten
 2. Häll blandningen i vattenkokaren
 3. Koka upp och låt verka i en kvart
 4. Rengör därefter med diskborste

Om avlagringen sitter hårt kan du behöva upprepa proceduren.

Är du orolig för att ättikspriten ska ge smak till vattnet löser du det enkelt genom att koka upp enbart vatten några gånger innan du använder vattenkokaren för att värma vatten som du tänker använda.

Rengör vattenkokare med citron

Ett annat bra sätt att avlägsna kalkavlagringar är att ta hjälp av citron. Det beror på att frukten naturligt innehåller både citronsyra och askorbinsyra. Den är därmed effektiv mot kalk.

För att avkalka med citron gör du så här:

 1. Fyll vattenkokaren med vatten
 2. Tillsätt citron, antingen en hel skuren i bitar eller en deciliter pressad citronsaft
 3. Koka upp allt tillsammans
 4. Låt verka en timma
 5. Rengör med en diskborste och skölj ur

För att undvika att citronen ger smak till vattnet kan du koka upp vatten ett par gånger som du sedan häller ut.

SE - Vattenkokare rengör

Kalka av vattenkokare med askorbin- eller citronsyra

Askorbinsyra är ett ämne som finns naturligt i flera frukter och grönsaker. Du kan också köpa det som ett pulver i livsmedelsbutiken för att tillsätta om du exempelvis gör äpplemos så att den inte ska bli brunfärgad. Askorbinsyran bromsar nämligen effekten av oxidationen, det vill säga syrets påverkan på maten. Även citronsyra ingår naturligt i många bär och frukter. Den har samma funktion som askorbinsyra men är starkare. Även citronsyra finns att köpa som pulver i mathandeln.

Om du använder askorbin- eller citronsyra för att avkalka vattenkokaren gör du på följande sätt:

 1. Fyll kannan med vatten
 2. Häll i tre teskedar av antingen askorbin- eller citronsyra
 3. Koka upp blandningen
 4. Repetera med samma vatten några gånger
 5. Skölj vattenkokaren tre gånger

Om det är nödvändigt ökar du koncentrationen av syra i vattnet genom att tillsätta mer citronsyra eftersom det är starkare. Upprepa därefter proceduren. Du kan även låta vattnet koka upp fler gånger om avlagringarna sitter hårt. När du är nöjd med resultatet sköljer du med kallt vatten.

Göra rent vattenkokare med brustablett

Har du varken askorbin- eller citronsyra hemma går det även att använda en vanlig brustablett med C-vitamin. Den innehåller nämligen också askorbin- och citronsyra. Om du använder brustablett lägger du den i vattnet som du fyllt i vattenkokaren. När tabletten har löst upp sig kokar du upp vattnet. Låt blandningen därefter verka en timma innan du häller ut och rengör med diskborste. Skölj därefter med kallt vatten.

Påverkar energiåtgången

Anledningen till att du bör avlägsna kalkavlagringarna beror på att de med tiden kommer leda till att det krävs mer energi för att värma ditt vatten. Avlagringarna påverkar nämligen apparatens prestanda. Dessutom kan det leda till att du behöver köpa en ny apparat oftare eftersom livstiden förkortas. Så genom att avkalka ofta sparar du både energi och minskar resursslöseri.

Kontakta oss

Har du andra frågor om rengöring i hemmet eller till exempel kalkavlagringar på mer synliga platser som du vill bli av med hjälper Freska dig gärna. Gå in på sidan våra tjänster för att se vad vi kan bistå med. På hemsidan hittar du också många andra användbara rengöringstips.

Senaste inlägget