Hemstädning och coronaviruset

Vi på Freska tar våra kunders och städares hem, familjer och hälsa på största allvar. Läs mer om hemstädning och coronaviruset här.

Frågor och svar - Coronaviruset och hemstädning

Här svarar vi på vanliga frågor gällande coronaviruset

Vad gör ni för att förhindra smitta?
 • Våra städare arbetar enligt rekommendationer efter principen “från rent till smutsigt” det vill säga att de börjar städa de renaste ytorna först och avslutar med de smutsigaste.
 • Vi använda rengöringsmedel med ett pH-värde 8.
 • Vi avslutar varje städning med desinfektion av ytor som är mest bakterieutsatta såsom handtag och lysknappar med ett marknadsledande ytdesinfektionsmedel.
 • Våra städare använder alltid handskar vid städning.
Hur fungerar desinfektion?

Desinfektion är en behandling av ytor som gör så att risken för överföring av smitta elimineras. Detta innebär inte att alla mikroorganismer avlägsnats eller avdödats, utan att mängden av potentiellt patogena mikroorganismer reducerats så långt att smittrisken eliminerats.

Freska använder produkten Life Clean som är ett desinfektionsmedel för ytor och redskap. LifeClean har 100% desinficeringseffekt och är utvärderad som high-level desinfektion vid Statens Serum Institut (SSI).

Varför är just Freskas städmedel bra mot bakterier?

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring rengöringsmedel samt tillvägagångssätt vid städning. Rekommendationerna är att använda rengöringsmedel med ett pH-värde mellan 8–10. Freskas effektiva rengöringsmedel hör till denna kategori, vårt allrengöringsmedel har pH 8. Sani Clean har pH 10,5 i koncentrat, ca 8,5 i brukslösning. Alkaliskt rengöringsmedel för daglig rengöring och underhåll av sanitära utrymmen som toaletter, tvättställ, badkar, rostfritt och duschutrymmen. Reno Clean har pH 9 i koncentrat, ca 8 i brukslösning för rengöring och underhåll av alla ytor som tål vatten såsom plast, sten, linoleumgolv, väggar, inredning, målade ytor mm.

Kan jag vara hemma när ni städar?

Du kan stanna hemma när vi städar men vi rekommenderar att du passar på att går ut för en nypa luft under tiden om du har ett hemmakontor. Bor du så att du har möjlighet att vara i ett annat rum när vi städar rekommenderar vi det. Stannar du hemma under din städning undviker vi onödig fysisk kontakt, vi skakar inte hand och vi försöker hålla minst en meters avstånd. Vi maximerar handhygien och tvättar händerna det första och sista vi gör när vi går in och lämnar en kunds hem. Vi bär skyddshandskar under hela rengöringen.

Vad kan jag själv göra i hemmet för att minska bakteriespridning?
 • Ytor som vi ofta är i kontakt med som exempelvis handtag och strömbrytare, toalett och kranar behöver rengöras ofta och noggrant.
 • Använd handskar när du städar och rengör dina städredskap efter varje städning. Tvätta händerna noga efter städningen, minst 30 sekunder.
 • Handdukar och lakan bör tvättas i 60-90 grader, handdukar varje dag och lakan en gång i veckan.
 • Tömma sopor ofta för att undvika lukt och spridning av bakterier.
Vad kan jag göra utöver hemstädning för att hålla det extra rent?

Boka extra rengöring av kyl och sopskåp där det lätt kan samlas bakterier. Du kan också addera tid till din ordinarie veckostädning för att få en mer djupare städning mellan varven.

Om jag eller någon i mitt hushåll har haft influensasymtom eller varit sjuk. Hur länge ska vi ha varit symptomfria innan vi kan boka städning igen?

Ni ska ha varit symptomfria i 48 h innan er nästa städning. Vid sjukdom avbokar ni kostnadsfritt även inom 48 h.

Jag känner oro, kan jag pausa mitt abonnemang i några veckor och ha kvar samma städare och dag för städning?

Du kan pausa ditt abonnemang med 48 h varsel. Vi försöker självklart lösa så att du som kund får samma upplägg som tidigare men vi kan inte garantera samma dag, tid och städare utan behöver då se över de lediga tiderna.

Uppdaterade riktlinjer

På grund av coronaviruset vill vi nu informera dig om vikten av att ha ett rent hem samt att det krävs rätt rengöringsmedel och professionell kunskap för att minska risken för smittspridning. Folkhälsomyndigheten menar att noggrann städning är grundläggande för att förebygga smittspridning. Freskas professionella hemstädningar utförs enligt myndigheternas instruktioner och vi tillhandahåller nu godkända och effektiva rengöringsmedel samt ytdesinfektionsmedel vid varje städtillfälle för att säkerställa att ditt hem blir så bakteriefritt som möjligt. Våra städare har fri tillgång till munskydd och vi rekommenderar alla att bära dessa i kollektivtrafiken.

 • Vi avslutar varje städning med desinfektion av ytor som är de mest bakterieutsatta med ett marknadsledande ytdesinfektionsmedel.
 • Våra städare använder alltid handskar vid städning.
 • Om du eller någon i din familj har influensasymtom eller misstänker att du kan ha varit i kontakt med en person som eventuellt bär på coronaviruset, var god att boka om ditt nästa städtillfälle direkt. Nästa städtillfälle ska vara efter att man varit symptomfri i 48 h.
 • Freskas städare går inte till jobbet om de känner några som helst symptom på influensa eller om det finns någon risk att de varit i kontakt med personer som potentiellt skulle kunna vara smittade av coronaviruset. De och övriga personalen ska även vara hemma symptomfria i 48 h innan de är åter på arbetet. Vi rekommenderar våra städare att bära munskydd, som vi förser de med, i kollektivtrafiken.

Vi rekommenderar våra kunder att:

 • Öka städfrekvensen för att säkerställa ett rent och hygieniskt hem under hela virusutbrottet.
 • Förlänga ett städtillfälle för att få en ännu grundligare städning än tidigare.
 • Boka en tilläggstjänst för att exempelvis få kylskåp eller sopsorteringsskåp städat där det ofta uppstår mycket bakterier.

Alla extratjänster går enkelt att lägga till i vår app eller genom att kontakta vår kundtjänst.

Nedan finner du information om hur vi städar ditt hem, vilka produkter vi använder, instruktioner till dig som kund samt städare för att säkerställa säkerheten för båda parter.

Freskas riktlinjer vid rengöring

 • Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring rengöringsmedel samt tillvägagångssätt vid städning.
 • Rekommendationerna är att använda rengöringsmedel med ett pH-värde mellan 8–10. Freskas effektiva rengöringsmedel hör till denna kategori, vårt allrengöringsmedel har pH 8.
 • Vi använder Freskas rengöringsmedel vid varje städning - detta för att maximera effektiviteten i rengöringen och öka säkerheten för våra kunder och städare.
 • Vi avslutar även varje städning med att desinficera ytor som är de mest bakterieutsatta med ett marknadsledande ytdesinfektionsmedel.
 • Våra städare använder alltid handskar vid städning.
 • Våra städare arbetar enligt rekommendationer efter principen “från rent till smutsigt” det vill säga att de börjar städa de renaste ytorna och avslutar med de smutsigaste.

Freskas instruktioner till städarna

 • Vi informerar och uppmanar våra städare att ta hand om hygienen på och utanför jobbet. Det är en generell policy vi har men vi har nu vidtagit extra åtgärder för att verkställa den.
 • Freskas städare går inte till jobbet om de känner några som helst symptom på influensa eller om det finns någon risk att de varit i kontakt med personer som potentiellt skulle kunna vara smittade av coronaviruset. Vår personal stannar hemma symptomfria i 48 h innan de är åter i arbete.
 • Vi rekommenderar våra städare att bära munskydd, som vi förser de med, i kollektivtrafiken. Vi använder även munskydd hos kunden om kunden är hemma.

Våra instruktioner till Freskas kunder

 • Om du eller någon i din familj har influensasymtom eller misstänker att du kan ha varit i kontakt med en person som eventuellt bär på coronaviruset var god att boka om ditt nästa städtillfälle direkt i Freskas app eller kontakta vår kundtjänst.
 • Det är viktigt att ni varit symtomfria i 48 h innan nästa städtillfälle. Vi ber om din förståelse om vi behöver skicka en ersättare till din städning ifall att din ordinarie städare inte kan komma på grund av att ovanstående skäl.

Freska-corona-stadtips

Ladda ner vår städguide och dela med dina nära och kära för att hjälpa dem att hålla sig friska.

Frågor?

Om du har några frågor eller funderingar angående detta är du varmt välkommen att vända dig till vår kundtjänst! Du når oss på telefon 020-100015 och mejl info@freska.se. Tack!

Frågor, tankar?

Låt oss veta vad du tycker.

Kontakta oss

Lycka är ett rent hem.

Enkel och snabb beställning, hemstädning från 235 kr/h.

Certifieringar
Reco 1000 Reviews
Reco 2020
Reco Eight Years
Nordic Swan Ecolabel
Betalsätt
Klarna
Ladda ned appen
 • App Store
  Google Play
Freska i sociala medier

Freska Sweden AB

Organisationsnummer: 556752-7881

iconmailinfo@freska.se

måndag-fredag kl. 7:00-17:00

Hemstädning · Kontorsstädning · Flyttstädning · Storstädning · Fönsterputs
 • Stockholm,
 • Uppsala,
 • Västerås,
 • Enköping
Freska Sweden